Groen

Ook in de winter kun je gewassen zaaien en kweken!

Het moestuinseizoen is misschien voorbij, maar ook in de wintermaanden kun je gewoon aan de slag! Er zijn namelijk genoeg gewassen om binnen te zaaien en uiteraard te oogsten. Een handige tip voor het binnen oogsten: schaf een groeilamp aan, zodat de zaailingen genoeg licht krijgen om jouw oogst te leveren. Zo kun je gewoon lekker de hele winter doorgaan!

Ben je benieuwd welke gewassen bij Floor, van Floorsmoestuin, favoriet zijn? We zetten ze voor je op een rijtje:  

Binnen een week te oogsten
Kiemgroente als taugé, tuinkers en alfalfa hebben een snelle groeispurt. Binnen een week tijd kun je de zaadjes al oogsten. Het zaaien van deze gewassen kan op verschillende manieren: zaaien in potgrond, zaaien in zaai- en stekgrond, maar ook op watjes. Deze watjes zijn ideaal! Omdat de zaden in watjes groeien, blijven de kiemen schoon én kun je ze na het opkomen direct eten.    

Heerlijk voor een salade
Slasoorten als rucola, spinazie, pluksla, tuinkers, winterkers, raapsteel, mizuna, amsoi en mosterdblad zijn ideale gewassen om binnen te zaaien. Deze slasoorten noem je ook wel babyleafs, omdat je de jonge blaadjes eet in plaats van het volwassen blad. De babyleafs zijn gemiddeld vier weken na het zaaien te oogsten.    

Echte smaakmakers
Kruiden als peterselie, oregano, munt en bieslook kun je binnen zaaien, maar let hierbij wel goed op de temperatuur. Als de temperatuur namelijk daalt onder de 12 à 15 graden, stop het groeiproces. Ook mag het niet te warm zijn, want dan zullen de zaden juist te snel groeien. Dit verstoort het groeiproces en de gezondheid van de plant. De kruiden zijn zes tot acht weken na het zaaien te oogsten. 

Geduld is een schone zaak
Radijs kun je ongeveer vijf weken na het zaaien oogsten. Naast de groente heeft de radijs ook heerlijk groene loof. Dit zijn de groene bladeren van de radijs. Hiermee kun je een lekkere groene pesto maken. Win-win!  

Geliefd bij iedereen
Doperwtjes zijn één van de favorieten in het winterseizoen. De jonge scheuten van doperwten groeien namelijk snel én zijn heerlijk om te eten! Na anderhalve week komen de eerste scheuten uit de zaden en na drie à vier weken zijn de scheuten rijp om te eten. Het eetbare blad smaakt naar ongekookte verse doperwten.