Vrije tijd

Weekendtip: Het bewogen leven van Fred Stein

Fred Stein, sommige van zijn foto’s ken je misschien al. De fotograaf zelf waarschijnlijk niet. Daarom volgt de vraag: Wie is de man achter dit prachtwerk? Dat wordt duidelijk met bijna tweehonderd van zijn foto’s in de tentoonstelling 'Fred Stein. Dresden, Parijs, New York'

Fred Stein wordt gezien als pionier van de straatfotografie. Grote namen als Albert Einstein, Hannah Arendt en Marc Chagall zijn voor zijn lens verschenen. Toch is hij na zijn dood in de vergetelheid geraakt.

Stein's bewogen leven

Fred Stein was Joods en zijn leven is getekend door de Tweede Wereldoorlog. Hij is geboren in Duitsland en wilde advocaat worden om de armen in de samenleving te helpen. Hij studeerde af in 1933, maar vluchtte naar Parijs toen in datzelfde jaar Hitler aan de macht kwam. In Frankrijk was de arbeidsmarkt echter gesloten voor migranten, dus kon hij daar niet aan het werk als jurist. Samen met zijn vrouw Lilo heeft hij besloten om fotograaf te worden. En leerde Fred Stein in een korte tijd zichzelf fotograferen met de tweedehands Leica die zijn vrouw en hij elkaar cadeau hadden gedaan. Hij maakte snel naam met zijn politieke reportages, straatfotografie en portretten. Toen Frankrijk te gevaarlijk werd, zijn ze opnieuw gevlucht. Ditmaal naar New York.

'Fantastisch mooi werk'

De zoon van Fred, Peter Stein, beheerde na zijn dood het archief in New York. Voor de tentoonstelling zijn bijna tweehonderd foto's opnieuw afgedrukt van de originele negatieven. De werken tonen een fotografisch talent met oog voor maatschappelijke ongelijkheid, armoede, vluchtelingen en etnische minderheden.

"We hebben te maken met een fotograaf die fantastisch mooi werk heeft gemaakt." – Bernadette van Woerkom, Conservator bij het Joods Historisch Museum.

De tentoonstelling is te zien tot en met 7 november 2021 in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Krijg gratis toegang tot het Joods Historisch Museum en ruim 125 andere musea met de VriendenLoterij VIP-KAART.

 

Creditline: Fred Stein, Little Italy, New York 1943 © Fred Stein Archive