Artikelen

Digitips van Pernille: locatievoorzieningen op je telefoon

De melding ‘deze app wil uw locatie weten’ herken je vast wel. Heel veel apps op je telefoon willen graag weten waar je uithangt. Maar waarom eigenlijk? Een Koffietijdkijker vroeg zich dit ook af en stelde de volgende vraag: “Apps vragen vaak om mijn locatie. Moet ik dit accepteren of niet?”

Pernille legt uit waarom het bij sommige apps handig is om toestemming te geven om je locatie te volgen. Ook weet zij precies bij welke apps je dit best kan weigeren!  

Wel accepteren  

Ondanks dat het misschien niet zo’n prettig idee is dat een app precies weet waar je bent, is het in sommige gevallen wél handig. Bijvoorbeeld wanneer je je navigatie-app gebruikt. Via de GPS-ontvanger in je telefoon zorgt je smartphone ervoor dat de app jou de wegwijst.  

Stel je voor dat je in een stad bent die je niet kent. Dan wil je toch wel graag de leuke restaurantjes en winkels in de buurt vinden!  

Ook is het soms handig om via WhatsApp een (live) locatie te delen, zodat je precies weet waar iemand is. Op deze manier weet je bijvoorbeeld of je zoon of dochter bijna thuis is.  

Niet accepteren  

Er zijn ook apps die om je locatie vragen waarvan je denkt: ‘Wat moeten zij dáár nou mee?’ Denk aan spelletjes-apps, muziek-apps, nieuws-apps en fotografie-apps. Waarom moeten deze apps nou weten waar jij je bevindt? Het zit zo: wanneer een app bijvoorbeeld weet of jij winkelt in een dure winkelstraat of juist bij de kringloop, passen zij hun advertenties daarop aan.  

Instellingen aanpassen  

Mocht je nou toestemming hebben gegeven aan een app waarvan je eigenlijk toch niet wil dat ze je locatie weten: geen paniek. Je kunt dit in de instellingen van je telefoon via ‘locatievoorzieningen’ gemakkelijk weer terugdraaien. Ga naar ‘instellingen’ en typ in de zoekbalk ‘locatie’. Hier zie je een overzicht van je apps en kun je per app instellen of hij toegang krijgt tot je locatie.  

Wil jij deze digitips van Pernille even rustig bekijken in een video? Dat kan hieronder. En heb je nou een brandende digi-vraag aan Pernille? Stel hem via onze Facebookpagina, dan gaan wij ermee aan de slag!