Gezondheid

Wat te doen tegen spanningshoofdpijn

Je herkent het vast wel na een lange dag werken of een paar stressvolle dagen: spanningshoofdpijn. Een drukkende, knellende pijn waar 75% van de bevolking wel eens last van heeft. Je bent dus niet alleen in je strijd tegen deze hoofdpijn.

Ook Koffietijdkijker Elise had hier een vraag over: “Ik heb vaak last van een vervelende hoofdpijn na een drukke dag. Wat kan ik doen om hier vanaf te komen?”

Gelukkig weet onze gezondheidsdeskundige Marcel hier antwoord op!

Wat is spanningshoofdpijn?

Spanningshoofdpijn wordt, zoals de naam al doet vernoemen, vaak door spanning veroorzaakt. Toch kan de hoofdpijn ook ontstaan zonder spanning in je lichaam, soms ontstaat het zonder reden, maar spanning kan er wel voor zorgen dat de hoofdpijn blijft hangen. Je voelt het aan beide kanten van het hoofd, rondom het hoofd en ook af en toe in je nek. De spieren van schouders, nek en je schedel zijn bij deze hoofdpijn extra gevoelig. Fel licht en hard geluid kunnen het nog erger maken.

Gelukkig zijn er een aantal dingen die jij kan doen om ervoor te zorgen dat je van je hoofdpijn af komt!

Praat

Ervaar jij stress in je omgeving? Praat! Om je lichaam te verlossen van de stress is het hebben van een eerlijk gesprek, het maken van duidelijke afspraken of alleen maar van je af praten (ook al zie je er tegenop) een goede oplossing. Dit kan je opluchten en zorgt dat je je weer kan ontspannen.

Houding

Let op je houding, of je nu zit of staat. Ga recht voor je computer en bureau zitten, zorg voor goede ondersteuning en ga niet met je nek hangen of schuin zitten. Zit je veel achter de computer? Neem voldoende rustpauzes tussendoor. Ontspan je schouders, armen en nekspieren.

Masseren

De lekkerste tip? Zet je partner, vriend of huisgenoot aan het werk door je schouders eens goed onder handen te nemen. Laat je nek- en schouderspieren van je hoofd naar beneden masseren, richting de schouders. Het is belangrijk dat je kneed en niet knijpt. Het doel hiervan is om je nekgebied te ontspannen, wat zorgt voor verlichting van je hoofdpijn. Dat wordt hollen naar de winkel voor massageolie.  

Als je klachten veranderen of je meer behoefte hebt aan ondersteuning, is het altijd verstandig om even contact op te nemen met de huisarts.