Gezondheid

Digitaal onhandig? Dit zijn alternatieven voor de Corona Check App

Na een negatieve testuitslag of volledige vaccinatie geeft de CoronaCheck-app sinds kort toegang tot horeca, bioscopen en andere evenementen zónder rekening te hoeven houden met de 1,5 meter-maatregel. Maar wat als je digitaal niet vaardig bent? En niet weet hoe je aan een coronabewijs moet komen?

De CoronaCheck-app is inmiddels ruim 11 miljoen keer gedownload. Toch is er ook nog een groep die moeite heeft om de app te gebruiken, of aan een coronabewijs te komen. Daarom hier de stappen en alternatieven op een rij:

1. Download de app

Je begint bij het downloaden van de CoronaCheck-app. Dit kan bij een iPhone via de App Store of bij andere smartphones in de Google Play Store. Dus klik bij het vinden van de app op 'downloaden'.

2. Open de app

Als het downloaden is afgerond, staat de app op de telefoon en kan die worden geopend. Daarna klik je rechts bovenin op het plusje en kies je uit welk bewijs je wilt aanmaken: een herstel-, test-, of vaccinatiebewijs.

3. Log in op DigiD

Daarna is het nodig om met je DigiD (houd de gebruikersnaam en het wachtwoord dus paraat!) in te loggen.

4. Maak QR-code aan

Het duurt even voordat de gegevens zijn opgehaald. Maar vervolgens kun je klikken op 'QR-code aanmaken' en een bewijs maken.

5. Voilà: het coronabewijs

Dan staat het coronabewijs op je telefoon. En kun je nog switchen tussen nationaal (bv. voor bioscopen en restaurants in Nederland) of internationaal (voor reizen naar het buitenland). Hierbij is het goed om te weten dat je altijd een identiteitskaart moet meenemen om de QR-code te kunnen verifiëren.

Ben je benieuwd wat iemand ziet als hij jouw qr code scant? Dan kun je zelf de 'corona scan app'  downloaden en gebruiken. 

Als bovenstaande niet lukt, is het altijd mogelijk om te bellen met een helpdesk via 0800-1421 die jou er doorheen leidt. Ook staan vrijwilligers in bibliotheken klaar om te helpen.

 

Geen smartphone?

Heb je geen smartphone, computer of DigiD? Dan kan de QR-code ook worden geprint! Dat kan via https://coronacheck.nl/nl/print/. Ook hiervoor kunnen vrijwilligers in de bibliotheek bijstaan en gebeld worden naar 0800-1421, dan wordt een papierenbewijs geprint of via de post opgestuurd. Daarnaast kan je je eigen herstel-, test, en vaccinatiebewijsgegevens ook zelf checken via deze app