Recepten

De spaghettipompoen

De spaghettipompoen is lid van de pompoenfamilie en heeft een gladde gele of groene schil. Je vindt deze pompoen alleen in de herfst en de winter. Deze pompoen is een hele bijzondere en dankt zijn naam aan de structuur. Het vruchtvlees groeit in cirkels van onder tot boven, daardoor kun je na het roosteren slierten trekken van het vruchtvlees en dat is dan net spaghetti. De smaak is vrij neutraal en daarom heel geschikt om met allerlei smaakmakers te verwerken. Ook zorgt dit ervoor dat het een perfect alternatief is voor low-carb spaghetti. Natuurlijk is het geen échte spaghetti, net zoals bloemkoolrijst geen echte rijst is.

Deze pompoenen kun je het beste bereiden door ze in de oven te roosteren. Dat doe je het beste met de volgende tips. 

Tip 1: Snijden

Ten eerste heb je een goed en scherp mes nodig, want het zijn stevige pompoen waar je even doorheen moet. Je snijdt deze het beste verticaal doormidden, dan heb je dus twee helften.  

Die leg je op een met bakpapier beklede bakplaat. Vervolgens snijd je de zaadlijsten en pitten eruit. 

Tip 2: Easy met de olijfolie

Hier doe je wat olijfolie, peper en zout op. Een theelepel olie per helft is ruim voldoende, anders krijg je straks moes in plaats van spaghettislierten.  

Tip 3: Gaatjes prikken

Vervolgens draai je de helften met de snijkant naar onderen om. Hier prik je nog wat gaten in met je vork, zodat de pompoen sneller gaart en het voorkomt dat het begint te stomen. Bak de pompoen ook weer niet té lang. Een halfuur op 200 graden is voldoende. 

Tip 4: Slierten trekken

Als de pompoen uit d eoven komt, kun je de slierten tevoorschijn toveren. Dit doe je met twee vorken. Trek het vurchtvlees los en werk van buiten naar binnen. De andere vork kun je gebruiken om de pompoen op z'n plek te houden. 

Tip 5: Weinig tijd?

Als je weinig tijd hebt kun je de pompoen ook in dunne plakken snijden, de baktijd is dan wat korter dan met twee hele helften.  

Tip 6: Magnetron

Wanneer je niet zo'n scherp mes hebt en dus moeite hebt met de pompoen doormidden snijden, of wanneer je simpelweg niet veel tijd hebt is de magnetron een fijn hulpmiddel. Prik de hele pompoen in en leg deze 10 minuten in de magnetron. Zo is deze heel snel klaar.