Cultuur

VriendenLoterij Molenprijs 2021

De Hollandsche Molen rijkt ieder jaar, met ondersteuning van de VriendenLoterij, de VriendenLoterij Molenprijs uit. Molens door heel het land kunnen hun molenproject insturen en hiermee kans maken op de hoofdprijs: €75.000! Gister is de winnende molen bekend gemaakt en dit zullen wij uitgebreid bespreken in de uitzending.

De Hollandsche Molen

Vereniging De Hollandsche Molen zet zich al sinds 1923 in voor het (voort)bestaan en het malende en draaiende te houden van de wind- en watermolens in Nederland. De Hollandsche Molen brengt molens onder de aandacht door onder andere de Nationale Molendag en natuurlijk de VriendenLoterij Molenprijs. Door de inzet van de Hollandsche Molen zijn er honderden molens bewaard gebleven en weer in beweging gezet. Hierdoor zijn er nu ruim 1200 molens in Nederland te vinden. 

De VriendenLoterij Molenprijs 2021

Ook dit jaar wordt er weer een Molenprijs uitgereikt aan het molenproject dat de meeste publieksstemmen heeft gekregen. De hoofdprijs? €75.000! Hieronder de vijf genomineerden nog even op een rijtje: 

1. Molen Johanna in Huijberg

In het dorp Huijbergen staat sinds 1862 al de molen Johanna. Bezoeker zijn van harte welkom om even binnen te lopen voor een zak meel, een praatje met molenaars Theo Sanders en Judo Goris of een rondleiding. Met de Molenprijs hopen de molenaars een educatiecentrum te realiseren.

2. Bovenmolen G in Schermerhorn

In het prachtige polderlandschap van Schermer horen natuurlijk de, toen 52, molens die het land heroverden van het water. Bovenmolgen G is één van de elf molens die nog over zijn. De molen heeft flink wat te voorduren gehad: ze werd bijna gesloopt, overleefde een brand en in 1995 brak een roede. Gelukkig werd de schade herstelt, maar er moet nog zeker wat werk gedaan worden. Het winnen van de Molenprijs zou hier enorm bij helpen. 'Een tweede jeugd voor Bovenmolen G', aldus molenaar Fred.

3. Koenders Möl in Braamt

Koenders Möl is al sinds 1871 in de familie, nu onderleiding van Betsy Wezendonk die als klein meisje al in de molen mocht helpen. Samen met haar man begon ze 5 jaar geleden aan de restauratie. Zoon Gert-Jan is in opleiding om de volgende molenaarsgeneratie te worden en kleindochters kunnen niet wachten om gasten te ontvangen en bedienen in het bezoekerscentrum dat met behulp van de Molenprijs hopelijk gerealiseerd gaat worden. 

4. De Otter in Amsterdam

De vraag naar hout voor huizen- en scheepsbouw was in de 17e eeuw in Amsterdam enorm. Houtzaagmolen De Otter werd in 1630 gebouwd en was daarmee de eerste, van de toen 82, houtzagers aan de rand van het groeiende Amsterdam, toen nog Houtzagersbuurt. Nu bijna 400 jaar later, is De Otter de laatste houtzagermolen die nog staat. Molenaars Roel, Maureen en Simone hebben als droom om een museum te bouwen waarin men kan leren over de geschiedenis van de molen, de stad en waar oude ambachten herleven. Dit hopen ze te realiseren met de Molenprijs.

5. De Dellen in Nieuw Scheemda

Molenaar André was net zijn poldermolen ingelopen om te kijken hoe laat het was, toen één van de roeden van De Dellen met een knal afbrak. De molen staat er nu al een jaar treurig bij zonder wieken. Met een groep vrijwilligers is er al veel gedaan om geld in te zamelen, maar de Molenprijs zou hier een fantastische bijdrage voor zijn. 'Maar ook als kroon op al het werk van onze mensen', aldus molenaar André. 

Winnaar molenproject 2021

De winnaar van het molenproject 2021 is... De Otter uit Amsterdam! Gefeliciteerd ook namens Koffietijd. 

 

Vereniging De Hollansche Molen kan door de steun van de VriendenLoterij de Molenprijs uitreiken.