Cultuur

Schilderijen een nieuw leven geven

Wanneer je door het museum loopt zie je de prachtigste, eeuwenoude schilderijen die er vaak uitzien alsof ze onlangs nog geschilderd zijn. De kleuren zijn mooi en er zijn maar weinig tekenen van veroudering te zien, hoe kan dit?

Dit is mede te danken aan de restaurateurs. Zij zorgen ervoor dat de schilderijen zo goed mogelijk bewaard blijven. De tentoonstelling 'Facelifts & Makeovers' in het Mauritshuis in Den Haag geeft een inkijkje in iets dat meestal verborgen blijft: het restaureren van schilderijen.

Kijkje achter de schermen

Als een schilderij eenmaal is opgehangen in het museum, is het werk nog niet klaar. De schilderijen moeten onderhouden worden, schoongemaakt worden, onderzocht worden en ga zo maar door. Tijdens de tentoonstelling krijg je dus een uniek kijkje achter de schermen. Met 20 indrukwekkende schilderijen die de afgelopen 25 jaar gerestaureerd zijn, vertellen restauratoren over hun werk en waarom het zo van belang is.

Iets toevoegen aan een Hals

Ook vertellen de restaurateurs over dilemma’s en vragen waar ze mee te maken krijgen. Wat doe je als een schilderij beschadigd is door bijvoorbeeld houtworm? Waarom werd er zomaar iets toegevoegd aan het schilderij van Frans Hals? En hoe bepaal je op welke manier een schilderij wordt gerestaureerd? Als bezoeker mag je meedenken met deze dilemma’s door aan het einde een belangrijke keuze te maken: hoe moet het schilderij gerestaureerd worden?

De uiteindelijke keuze wordt natuurlijk bepaald door restaurateurs zoals Sabrina Meloni. Ze was bij Koffietijd te gast om te vertellen wat er allemaal schuilgaat achter de schermen van het schilderij.

Mauritshuis

De voorstelling 'Facelifts & Makeovers' is van 7 oktober 2021 tot en met 9 februari 2021 te zien in het Mauritshuis. Het kleine museum bevindt zich in het hart van politiek Den Haag. Je vindt er meesterwerken van Vermeer, Rembrandt en Rubens waar jaarlijks honderdduizenden bezoekers op afkomen. Al sinds 1998 wordt het Mauritshuis gesteund door de VriendenLoterij. Hierdoor kunnen er nieuwe kunstwerken worden aangekocht.      

 

Foto: Mauritshuis