Bij ADHD heb je voornamelijk last van het minder goed functioneren van de executieve functies zoals plannen en structureren, emotiecontrole, werkgeheugen, aandacht vasthouden en flexibiliteit. De manager van het brein werkt in zekere zin minder goed. Er zijn verschillende kenmerken die bij ADHD kunnen horen. Dat je druk bent bijvoorbeeld, maar ook dat je snel je aandacht kwijt bent of veel aan het dagdromen bent.
Bij ADHD denk je misschien snel aan jonge kinderen waar het bij gediagnostiseerd wordt, klasgenoten van je kind die altijd voorin moeten zitten zodat ze kunnen opletten of je drukke nichtje. Er wordt niet altijd aandacht gegeven aan de volwassenen met ADHD en met name over vrouwen met ADHD bestaan nog een hoop misverstanden. Nummer één misterverstand: ADHD komt inderdaad ook voor bij volwassen en dus ook bij volwassen vrouwen.
ADHD betekent niet altijd dat je heel druk bent, continue aan het stuiteren bent of niet kan opletten. Vooral bij vrouwen is het vaak het tegenovergestelde: ADHD slaat naar binnen. Je bent druk in je hoofd, maar vanbuiten juist dromerig, moe en lusteloos. Dat kan opvallen, maar het is niet zó storend of lastig waardoor het niet snel een reden is om iemand door te verwijzen. Het beeld van het stuiterende jongetje in de klas is een hardnekkig vooroordeel.
Er wordt gedacht dat ADHD bij twee tot drie procent van de mensen voorkomt en bij zeven tot acht procent van de kinderen. Wat mensen vaak vergeten is dat ADHD niet overgaat wanneer je 18 wordt en dat ADHD dus blijft wanneer je volwassen wordt. Je hebt dan alleen meer coping skills ontwikkelt waardoor je er mee leert omgaan of je ADHD weet te maskeren. Vrouwen zijn sowieso beter in dat maskeren. Er worden namelijk ook meer onderzoeken gedaan bij mannen met ADHD dan vrouwen. Bij vrouwen wordt het namelijk pas laat opgemerkt, in de puberteit of later. Door hier meer aandacht voor te hebben is een hoop ellende te besparen, want uit onderzoek blijkt dat evenveel mannen als vrouwen ADHD hebben.
Toch zitten er ook goede kanten aan ADHD. Je hebt de kracht van ‘out of the box’- denken en je bent creatief in het bedenken van oplossingen voor problemen. Je kan buiten de gebaande paden treden en vaak heeft iemand met ADHD veel verschillende interesses, waardoor je op veel gebieden kennis hebt. Extra aandacht voor het onderwerp ADHD is belangrijk omdat er, op gebied van vrouwen met de stoornis, nog echt te weinig aandacht is, maar deze positieve kanten zijn ook belangrijk om niet te vergeten.
Jorna Postma vertelt in onze uitzending over haar leven met ADHD. Ze kreeg de diagnose op haar 38ste en is de podcast ‘ADHD bij Vrouwen’ gestart.