Cultuur

De mooiste bioscoop ter wereld

Aanstaande donderdag 28 oktober, bestaat het Theater Tushinski in Amsterdam 100 jaar. Het theater heeft een bewogen geschiedenis, maar er zijn ook opmerkelijke dingen gebeurd. Zo zat er ooit een gymzaal in het gebouw, stonden er zwaailichten op het dak en stond er een vliegtuig in foyer.

Pathé heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in het gebouw, ter gelegenheid van de naderende honderdste verjaardag. En dat is gelukkig niet voor niets geweest. Het theater werd namelijk dit jaar door Time Out Magazine uitgeroepen tot 'Mooiste Bioscoop van de Wereld'. De grondlegger van het theater is Abraham Tuschinski, een joodse koopman die eigenlijk op doorreis was naar Amerika, maar hier in Nederland kansen zag om bioscopen te openen. 

Celebs

Wie wel eens het theater heeft bezocht, of er zelfs alleen al langs is gelopen tijdens een dagje shoppen in Amsterdam, kan beamen hoe mooi dit theater daadwerkelijk is. Tegenwoordig is het Tuschinski een bioscoop met zes prachtige zalen. Er worden vaak premières georganiseerd in Tuschinski, waardoor al veel internationale sterren de locatie bezocht hebben.