Cultuur

Een speciale dag voor de muziekwereld

Het is vandaag de geboortedag van Georges Bizet en Johann Strauss. Misschien ken je ze wel, misschien ook niet. Het zijn wereldberoemde componisten van opera’s en operettes. En daarom is vandaag, 25 oktober, uitgeroepen tot World Opera Day. Deze speciale dag is in 2019 opgericht door de OPERA America, Ópera Latinoámerica en Opera Europa, drie belangenverenigingen.

Over de hele wereld proberen musici vooral vandaag te benadrukken wat voor positieve waarde opera heeft op de maatschappij. Vanochtend was mezzosopraan Merel Huizinga bij ons te gast in Koffietijd. Wat een mezzosopraan nu precies is? Een vrouwenstem in de klassieke muziek, die lager is dan sopraan en hoger dan alt.  

Sultan van Oman

In 2017 zong Merel als mezzosopraan voor de Sultan van Oman. De dag erna trad ze op voor bewoners in een verzorgingstehuis in Amsterdam. Het contrast kon niet groter zijn, maar de vreugde en waardering van publiek was gelijk, vertelde ze. Dit inspireerde haar om een jaar later de Stichting Philomela op te richten. Philomela heeft de passende betekenis 'houden van melodie'. Voor Merel blijft het mooiste podium het verzorgingshuis met een publiek van ouderen. Vanwege haar werk voor de stichting wint ze in 2020 dan ook terecht de titel Amsterdammer van het Jaar.  

Knuffel Snuffel Opera

Ze organiseert met haar Stichting grote projecten gericht op de kracht en schoonheid van kunst en muziek. Dit jaar organiseren ze de Knuffel Snuffel opera. Hiermee brengen ze ouderen in verzorgingshuizen weer in contact met de muziek uit ‘hun tijd’. Een belangrijk doel voor de Stichting is om klassieke muziek voor iedereen beschikbaar te maken.  

Stichting Philomela kan dit realiseren dankzij een groot team vrijwilligers en de donaties van sponsoren uit het bedrijfsleven en diverse fondsen, zoals Kickstart Cultuur Fonds, welke gesteund wordt door de VriendenLoterij