Gezondheid

We blikken terug op de borstkankermaand

Nog altijd krijgt 1 op de 7 vrouwen de diagnose borstkanker. Gelukkig overleeft tegenwoordig 9 op de 10 vrouwen deze ziekte, maar er is nog veel ruimte voor verbetering. Om hier aandacht voor te vragen is op 1 oktober de borstkankermaand van start gegaan. Nu de maand bijna voorbij is, blikken we terug. Hoe staan we er nu voor?

Nieuw onderzoek

Bij ons in de studio was Annebel Schipper, woordvoerder van Pink Ribbon en KWF Kankerbestrijding. De borstkankermaand levert naast aandacht voor de patiënten ook heel veel andere dingen op. Zo wordt er ook veel geld opgehaald voor nieuwe onderzoeken om de behandeling van borstkanker te verbeteren. Want hoewel 9 op de 10 overleeft, is er altijd nog die 1 op de 10 die niet dat vooruitzicht heeft. Daarnaast houden de vrouwen die de ziekte wel overleven vaak nog lang klachten. Zo hebben ze veel last van vermoeidheid en andere fysieke pijn dat hen hindert in het dagelijks leven.

Met het geld dat opgehaald wordt, kunnen er ook nieuwe onderzoeksmethodes worden gerealiseerd. Eén hiervan is een nieuwe manier van het maken van een mammografie, een röntgenfoto van de borst. In het Leids UMC werken ze aan een soort CT-scan voor je borsten die minder pijn doet dan de klassieke mammografie. Hierdoor wordt de drempel om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek hopelijk minder hoog.

Ken je borsten

Het thema van dit jaar is ken je borsten. Als je je borsten kent, kan je sneller veranderingen signaleren. Dit is erg belangrijk, want hoe eerder je er bij bent, hoe beter de behandeling en hoe beter het vooruitzicht. Let hierbij niet alleen of je een knobbeltje voelt, maar let ook op dingen als veranderingen in de vorm, veranderingen in de huid of vochtverlies. Regelmatig checken is dus belangrijk om eventuele afwijkingen op te sporen.

Pink Ribbon

Pink Ribbon is er speciaal voor vrouwen die te maken krijgen met borstkanker en valt onder KWF Kankerbestrijding. Het doel is om kanker te voorkomen waar dat kan, mogelijkheden zoeken tot betere behandeling én zorgen voor een betere levenskwaliteit van (ex-)kankerpatiënten. Door het financieren van onderzoek en projecten om (borst)kanker te voorkomen en behandelen hopen zij deze doelen te realiseren. 

Mede dankzij steun van de Nationale Postcode Loterij kunnen Pink Ribbon en KWF Kankerbestrijding investeren in wetenschappelijk onderzoek naar kanker.