Gezondheid

Slechts 56% van de vrouwen doet een uitstrijkje

Zodra je als vrouw 30 wordt krijg je een oproep om een uitstrijkje te laten maken voor het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker. Echter laten veel te weinig vrouwen dit onderzoek doen. Gynaecoloog Dorenda van Dijken zat bij ons in de uitzending en vertelde ons hiervan de risico's.

Baarmoederhalskanker is de enige kankersoort in de wereld waar je zelf iets aan kunt doen. Dat doe je door vroegtijdig op het HPV virus te laten testen. Toch worden er vaak excuses gebruikt. Zo zijn mensen te druk, bang voor het onderzoek of willen ze niet bij de mannelijk huisarts op bezoek.

Wat is het HPV virus?

Het HPV virus is een soa. Iedereen die seksueel actief is kan dit virus dus krijgen. Mannen hebben hier minder last van maar kunnen het virus wel verspreiden. Meestal lost je lichaam het virus vanzelf weer op, maar soms is dit niet het geval. Gelukkig kun je hiervoor gevaccineerd worden. 

Het uitstrijkje

Met het uitstrijkje word je getest op het HPV virus waarvan er 180 verschillenden zijn. Er zijn er 15 die een hoog risico geven en 2 die het hoogste risico geven: nummer 16 en 18. Als je positief test, heb je het HPV virus en heb je in theorie kans op afwijkende cellen en dus ook baarmoederhalskanker. Na het uitstrijkje wordt uitgezocht welk virustype het is en doen ze verder weefselonderzoek.

Zelftesten

De Gezondheidsraad wil nu een zelftest sturen aan vrouwen die niet reageren op hun oproep zodat de drempel om het onderzoek te doen lager wordt. Zo hopen ze van die 56 procent 100 te maken. Toch heeft Dorenda vraagtekens bij de thuistest. Er is ook al een darmkanker thuistest waar daar wordt niet genoeg gebruik van gemaakt zo blijkt.

Hoe vaak moet je testen?

Op je dertigste krijg je je eerste uitnodiging. Daarna word je om de 5 jaar getest. Je kunt het virus ook bij je dragen zonder klachten te hebben. Dit kan zich binnen 1 of 2 jaar maar ook 10 tot 15 jaar langzaam ontwikkelen tot baarmoederhalskanker. 

Als je boven de 45 jaar negatief test op het HPV virus word je pas 10 jaar later weer een keer getest. Mocht je dan geen HPV virus in je lijf hebben is het uitgesloten dat je een hoog risico hebt op baarmoederhalskanker. Daarbij wordt er wel vanuit gegaan dat je monogaam bent. Het virus is seksueel overdraagbaar, dus als je meerdere partners hebt moet je het goed in de gaten houden. 

Gevolgen van baarmoederhalskanker

Gynaecoloog Dorenda van Dijken is bloedserieus als het gaat om de gevolgen van baarmoederhalskanker. Zo vertelt ze dat je baarmoeder en eierstokken worden verwijderd waardoor je nooit meer zwanger kunt worden, ook niet met een andere eicel. Je komt daarnaast jong in de overgang en hebt een hoger risico op dementie en botontkalking. Ga dus testen!