Gezondheid

Wat is wel en niet waar over verkoudheid?

Je kan er bijna niet meer omheen momenteel: verkoudheid. Er is daarom veel informatie over te vinden, wat kan je doen om er vanaf te komen? Hoe zorg je ervoor dat je het niet oploopt? Waar wordt je überhaupt ziek van? Het is goed om te weten wat nou wél en niet waar is over verkoudheid. Gezondheidsdeskundige Marcel weet raad.

Laatst kreeg onze gezondheidsdeskundige Marcel deze vraag: “Ik word altijd snel verkouden. Hoe kan ik dit voorkomen?” Marcel vertelt wat je kunt doen als je verkouden bent of juist wanneer je verkoudheid wilt voorkomen.

Ontstaan van verkoudheid

Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Er zijn veel verschillende soorten virussen die verkoudheid kunnen veroorzaken, dus ben je vaak verkouden? Dan heb je waarschijnlijk elke keer weer een ander virus te pakken. Vaak komt het virus via de neus binnen en gaat het via de keel door naar de neuskeelholte.

De infectie breidt zich uit naar de voorkant van de neus, waardoor je ook met een verstopte neus en gesnotter te maken krijgt. De keelpijn zakt lager in de keel waardoor je ook kan gaan hoesten.

Blijf goed ventileren, zelfs in de winter

Pak jij je ook altijd extra goed in om de kou te trotseren, bang om verkouden te worden? Er is niks mis met extra warm aankleden, maar dat je verkouden wordt van kou is helaas een fabel. Toch zijn er in de wintermaanden meer mensen verkouden dan in de zomer. Dat ligt niet aan de kou, maar aan een aantal andere dingen. Wanneer het koud is, zitten we meer binnen, in afgesloten ruimtes. De virussen verspreiden zich door de lucht, dus wanneer er niet goed geventileerd wordt, is de kans op besmetting, en dus op verkoudheid, groter.   

Wist jij dat je besmettelijk bent vanaf het eerste moment dat je verkoudheidsklachten hebt? Daarnaast ligt het niet aan de kou van de winter, maar aan de droge lucht. Het griepvirus overleeft beter in droge lucht en in de winter is de lucht droger dan in de zomer. 
Tip voor in de winter: Blijf goed ventileren en zorg voor een goede luchtvochtigheid in huis.

 

LEES OOK
Mensen leven langer op Sardinië, maar waarom eigenlijk?

 

Hou je nies niet in!

Dat het inhouden van een niesbui slecht kan zijn voor je ogen, is waar. Wanneer je je nies inhoudt, ontstaat er namelijk een soort implosie. De luchtdruk die ontstaat is bijna 20 keer hoger dan wanneer je je nies gewoon laat gaan. Deze luchtdruk verdeelt zich over andere delen in het lichaam. Dit maakt de kans op schade, aan onder andere je ogen, groter.  Al is het risico niet hoog: voorkomen is prettiger dan genezen. Dus: Wees niet bang om te niezen. Houd je nies niet in, maar nies uiteraard wel in je elleboog of in een tissue om het besmetten van andere mensen tegen te gaan.   

Feitje: Wanneer je in de lucht niest zonder iets ervoor te houden, kan de bacterie tot wel 5 meter afleggen.

Een ui naast je bed?

Als laatste: je kent vast het welbekende advies om een ui naast je bed te leggen om van een verstopte neus af te komen. Dat deze simpele huis-tuin-en-keuken-oplossing je hier inderdaad van verlost is een fabel. Men dacht vroeger al dat een doorgesneden rauwe ui bescherming bood tegen de pest omdat een uit zogenaamde ‘luchtverfrissende eigenschappen’ zou hebben. Toch zijn uien minder helend dan gedacht. De traanogen die je echter krijgt van het gas in de ui verlichten verkoudheidsklachten een beetje.

Naast je bed heeft een uit dus geen nut, maar van een kopje uiensoep kun je wel iets opknappen! Soep met veel ui, knoflook en gember is namelijk hydraterend, ontstekingsremmend en slijmoplossend.  

Nu weet je hoe je effectief je verkoudheid kunt voorkomen of verhelpen.