Cultuur

Kasteel Hoensbroek genomineerd voor VriendenLoterij Museumprijs 2021

In het enorme slot in Hoensbroek komen avonturen uit het verre verleden tot leven en is een heuse belevenis! Het kasteel heeft allerlei functies gehad waaronder een verdedigingsburcht en woonhuis. Nu? Een museum voor jong en oud. Ontdek de balzaal, beklim de Middeleeuwse toren en lees, leer en ontdek alles over de diverse bewoners.

Juryrapport

“De manier waarop Kasteel Hoensbroek digitale middelen inzet is, zeker gelet op het formaat van het museum, erg indrukwekkend. Het weet bezoekers online terug te brengen naar Middeleeuwse sferen en zo te verleiden tot een bezoek aan het fysieke kasteel. De werkwijze van Kasteel Hoensbroek is volgens de jury voorbeeldstellend binnen de kastelensector in Nederland en reden om het kasteel te nomineren voor de shortlist.”

 

BRENG JE STEM UIT!
Klik hier en bepaal de winnaar van de VriendenLoterij Museumprijs 2021

 

Het kasteel

Kasteel Hoensbroek is één van de weinige kastelen in Nederland die volledig toegankelijk is, met 40 ruimtes waar je het leven uit de Middeleeuwen kan ervaren. In het museum ervaar je eeuwenoude kasteelgeschiedenis alsof de kasteelbewoners net vertrokken zijn. Zoals Rijksgavrin Anna Catharina, ook wel de Blauwe Dame genoemd. De legende gaat dat de graving elk jaar in de nacht van 5 november, haar sterfdatum, terugkeert naar het kasteel om twee van haar overleden kinderen te zoeken. Ook de kelder, toen de gevangenis, is een opmerkelijke ruimte in het kasteel. 

Digitaal verhaal

Vanwege de pandemie moest ook Kasteel Hoensbroek gesloten worden. Het werd erg stil in het kasteel. Daarna is er gezocht naar een manier om het kasteel toch op afstand toegankelijk te maken, waardoor het virtuele kasteel in leven geroepen werd. Door een combinatie van 360-graden beelden, een levensechte kasteelgids die verhalen vertelt en een enorme serie videoclips met anekdotes en weetjes heeft het kasteel een virtuele schatjacht opgezet.