Cultuur

Museum Volkenkunde genomineerd voor de VriendenLoterij Museumprijs 2021

Museum Volkenkunde is een museum over mensen. Het is onderdeel van de Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen. Museum Volkenkunde is één van de oudste volkenkundige musea ter wereld en staat middenin de actualiteit.

Het juryrapport

"De manier waarop Museum Volkenkunde digitale middelen inzet bij het kamerscherm van Kawahara Keiga is voorbeeld stellend voor de gehele sector. Het museum probeert onontgonnen terrein te ontdekken, tast daarbij soms volledig in het duister maar weet toch de stap te wagen. De Deshima Experience is zowel op zaal als thuis volledig te volgen en de eerste toepassing waarbij zeer uiteenlopende soorten content integraal in één applicatie is gezet."

 

BRENG JE STEM UIT!
Klik hier en bepaal de winnaar van de VriendenLoterij Museumprijs 2021

 

Tentoonstellingen

Tijdens een wandeling door het museum waan je je in een wereld van Bali tot Guatemala, van Oceanië tot de Noordpoolgebieden en van Mekka tot Djenné. Met innovatieve digitale projecten zoals het Deshima kamerscherm, tentoonstellingen zoals Azteken en verrassende expo’s zoals First Americans en vernieuwende publieksprogramma’s maakt Museum Volkenkunde de collectie en kennis daarover voor iedereen beschikbaar. 

Azteken

De Azteken is een van de iconische beschavingen uit de wereldgeschiedenis. Precies 500 jaar geleden kwam er een eind aan het grote Azteekse rijk door een handvol Spanjaarden en hun inheemse bondgenoten. Die gebeurtenis is aanleiding voor deze grote tentoonstelling. De tentoonstelling bevat verschillende Indrukwekkende voorwerpen zoals stenen beelden, verfijnde sieraden en tekeningen uit codices, verlevendigd met bijzondere verhalen en actuele inzichten. 

Digitaal verhaal

In 2018 verwierf het Nationaal Museum van Wereldculturen een kamerscherm van ruim 4 meter breed en manshoog, geschilderd door de Japanse kunstenaar Kawahara Keiga. Op dit unieke scherm is de baai van Nagasaki afgebeeld met de Nederlandse handelspost Deshima prominent in beeld. Het verkeerde in slechte staat, maar na restauratie kun je dit topstuk nu in Museum Volkenkunde bewonderen. Met dat uitgangspunt is er nu een web-based applicatie boordevol interessante verhalen: Deshima Experience voor thuis én in het museum.