Cultuur

VriendenLoterij Museumprijs 2021

De VriendenLoterij Museumprijs is weer van start gegaan en dit jaar met het thema ‘Digitaal Verhaal’. Vanaf woensdag 3 november kan het publiek stemmen op het museum dat hun het meeste aanspreekt. Wordt Amsterdam Museum, Museum Volkenkunde of Kasteel Hoensbroek de opvolger van de winnaar van vorig jaar: Naturalis Leiden?

Elk jaar wordt De VriendenLoterij Museumprijs uitgereikt aan een Nederlands museum met onderscheidende presentaties of activiteiten. Musea konden zich aanmelden en een vakjury boog zich over de inzendingen. Daar zijn nu drie genomineerden uitgekomen waar het publiek vanaf 3 november op kan stemmen. De hoofdprijs? 100.000 euro! Geld wat ze kunnen inzetten voor het museum zelf.

De prijs

In 1990 is de prijs opgericht door het Prins Bernhard Cultuurfonds en is daarmee de eerste Museumprijs in Nederland. Het wordt dan ook gezien als een prestigieuze publieksprijs in de Nederlandse museumwereld.

Sinds 2007 wordt de prijs van 100.000 euro jaarlijks uitgereikt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de VriendenLoterij. Doordat het publiek de laatste stem heeft maakt elk museum evenveel kans om te winnen. Vorig jaar won Naturalis Leiden de grote prijs, in 2019 was dat Stedelijk Museum Schiedam en in 2018 Maritiem Museum Rotterdam. Grote namen om op te volgen dus.

Digitaal verhaal

Dit jaar is het thema ‘Digitaal Verhaal’. Dit is een passende categorie voor musea die hun publiek met digitale toepassingen bereiken en inspireren, waardoor een museumbezoek gemakkelijker en toegankelijker wordt gemaakt. De Museumprijs 2021 heeft als thema de kracht van digitale middelen. Er wordt gezocht naar onderscheidende digitale middelen die het verhaal van het museum ondersteunen want zowel simpele oplossingen op een laagdrempelige manier als uitgebreide en ingewikkelde content kunnen grote impact hebben.

De genomineerden

De genomineerden van dit jaar zijn (in willekeurige volgorde):

Meer weten? Klik op de link om meer te lezen over het museum en kijk de video waar Loretta Schrijver je kort uitlegt wat het museum zo bijzonder maakt!

Wie gaat de prijs van 100.000 euro winnen?

 

Bron foto: Roy Beusker Fotografie