Gezondheid

5 tips om de kou te lijf te gaan!

De wintertijd is in gegaan en het wordt met de dag kouder. Koukleumen kunnen wij vrouwen als de beste: we trillen als een riet op winderige stations en vriezen nu in de herfst onze benen eraf met een panty aan.

Er woedt dan ook vaak een hevige strijd binnenshuis om de thermostaat. Hoe komt het nou dat vrouwen het sneller koud hebben en wat kan je eraan doen? Gezondheidsdeskundige Hetty, van Krachtvoer voor Vrouwen, weet raad!

Je kan er niks aan doen

Vrouwen hebben het echt sneller koud dan mannen en daar kan je niks aan doen! Als vrouw beschik je over zintuigen die een temperatuurdaling van 0,2 graden opmerken en bij de gemiddelde man is dat pas bij 0,4 graden verschil. Dat heeft volgens biologen te maken met het vermogen om zwanger te worden: ben je zwanger, dan wil je dat embryo in je buik goed warm houden. Het is dan handig dat je een daling in temperatuur snel op pikt, zodat je de warmte op kan zoeken om je baby veilig te maken. Wij hebben ook minder warmte opwekkende spieren dan mannen. Deze spieren zijn ook bedekt met een laagje isolerend vet, waardoor die warmte niet goed naar de uiteinden van ons lichaam kan stromen, zoals onze handen en voeten.

Koud door hormonen

Vrouwen hebben ook meer van het hormoon oestrogeen in het lichaam dan mannen, maar kouwelijkheid kan ook het gevolg zijn van ernstige aandoeningen. Hele erge kouwelijkheid kan komen door een te traag werkende schildklier, het syndroom van Raynaud, anorexia of een tumor in de hypofyse. Heb je het vaak extreem koud, dan kan je dus het beste naar de huisarts gaan. Maar voor de huis-tuin en keuken kouwelijkheid kan je je voordeel doen met deze 5 slimme tips van Hetty.

Spice it up met thee!

In je keukenkastje vind je allerlei handige kruiden die je kunnen helpen de kou te verdrijven. Maak bijvoorbeeld een verwarmende drank met warm water, chilivlokken en honing of citroensap. Vul daarvoor een thermoskan met kokend water en voeg daar een theelepel chilivlokken, sap van een halve citroen en 1 eetlepel honing aan toe. Ook is gember een goed ingrediënt om toe te voegen aan warm water om je te verwarmen.

Rustig aan met rauwkorst

Er is een reden dat we in de zomer dol zijn op salades en vers fruit, voedingsmiddelen die verkoelend werken. In de winter eten we het liefst verwarmende stoofpotten, soepen of ovengerechten. Eet jezelf warm en laat de koude salades staan. Roerbak je groentes op en begin in de ochtend met een warme kom havermout in plaats van een koude overnight oats of yoghurt zo uit de koelkast.

Wol

Wol is een heel bijzonder natuurproduct met unieke eigenschappen. Het is vochtafstotend, vuilafstotend, brandwerend en houdt als geen ander je lichaamstemperatuur op peil. Wol kan je tot op je botten verwarmen zonder dat het zweet je uitbreekt. Wil je de kou te lijf? Investeer dan in ondergoed, sokken en kleding van 100% wol.

Nierwarmer

Een nierwarmer? Je kent het misschien niet maar het kan wel eens de oplossing zijn om je lekker warm te houden. Een nierwarmer is niets anders dan een band gemaakt van wol en elastische vezels die je om je middel draagt. Deze band houd je niergebied, rugspieren en buik warm en kan je heel makkelijk onder je kleding dragen.

Spieren kweken

Sporten, gymen, krachttraining; het gaat je warm houden! Werk aan je spiermassa en doe regelmatig krachttraining. Spieren kunnen als geen ander warmte opwekken in je lichaam en je helpen je bij de vetverbranding. Daarbij hoef je echt niet bang te zijn dat je eruit komt te zien als een bodybuilder, in tegendeel: spieren geven je juist een slank en atletisch voorkomen.

 

Bron: Krachtvoer voor Vrouwen