Eten & Drinken

Boekweit, een heel veelzijdig zaadje

Misschien heb je er wel eens pannenkoeken van gegeten of ben je het tegengekomen in je granola. En klinken soba noedels je bekend in de oren? Ook dat is gemaakt van boekweit. Maar wat is het nou eigenlijk en waar wordt het van gemaakt?

Wat is boekweit?

Boekweit komt van een plant uit de duizendknoop familie. Het zaadje is het onderdeel dat we eten. We eten het als een graansoort, maar het bijzondere van dit zaadje is dat het géén graan is. Het is daarom ook glutenvrij.   

Boekweit wordt veel geteeld in China, maar ook in Polen en Frankrijk. Het wordt ook in Nederland geteeld, maar is hier als product niet zo populair. In Frankrijk kennen we het in de galettes, in Zweden is het populair in salades, maar ook als ontbijt in plaats van havermout en in Polen en Slovenië wordt het erg veel gebruikt in soepen, stoofjes en om brood van te maken. 

De smaak van boekweit is nootachtig en het is enorm gezond. Het is rijk aan koolhydraten, vezels, vitamine B1, vitamine B6 en mineralen waaronder magnesium.  

Zo wordt het verwerkt

Normale boekweit 
De zaadjes lijken een beetje op mini piramides. Als je deze gaat koken, kun je ze het beste een nachtje weken, schoonspoelen en vervolgens een kwartier koken.  De gekookte variant ziet er dan zo uit. Dan lijkt het ineens een beetje op parelcouscous. 
 

Geroosterde boekweit (Kasha - te koop in Poolse winkels)
De smaak is nog nootachtiger door het roosteren van de boekweit en wordt daarom door veel mensen lekkerder gevonden.

Boekweit grutten
Hierbij zijn de korrels gepeld en gebroken, waardoor de kooktijd een stuk korter is. Deze variant wordt in Zweden dan ook vaak gebruikt in pap. 

Boekweit vlokken 
Een vervanger van havermout  

Boekweitmeel  
Boekweit vermalen tot meel, heerlijk om pannenkoeken mee te maken  

Recept

Nu weet je weet wat boekweit is, is het tijd om er mee te gaan koken. London maakt vandaag galette van boekweit en Bibi boekweitsalade met pompoen en granaatappel.