Cultuur

IDFA 2021

Gister is de 34e editie van het International Documentary Film Festival Amsterdam gestart. Na elkaar lang digitaal gezien te hebben, kan het dit jaar weer op locatie. Tijdens het festival zullen de films en voor- en nagesprekken te zien zijn in de filmzalen, zijn er immersieve en interactieve installaties door de hele stad en is er een uitgebried professionalsprogramma.

IDFA 2021

Het International Documentary Film Festival Amsterdam is een Nederlands documentaire festival dat jaarlijks in november in Amsterdam wordt gehouden. IDFA werd in 1988 opgericht om de documentaire cultuur te stimuleren. Sindsdien is IDFA uitgegroeid tot hét grootste documentaire filmfestival ter wereld. Het festival heeft zo'n 200.000 bezoekers per jaar. Tijdens het festival worden er ook verschillende prijzen uitgereikt, waaronder de IDFA Award for Feature-Length Documentary. 

Veilig naar de film

Vorig jaar moesten de gasten online verwelkomt worden, maar gelukkig kan dat dit jaar weer in de filmzalen. Al heeft de organisatie ervoor gekozen om de zaal maar voor 80% te bezetten, zodat iedereen zich toch veilig voelt tijdens deze tijd. Daarom is er het onderdeel 'Live van Tuschinski' waarbij mensen thuis kunnen kijken naar films. Kun je niet naar Amsterdam komen? Dan zijn een aantal films ook tijdens het festival in 30 filmtheaters door heel het land te zien. IDFA is nog t/m 28 november te bezoeken. 

Films om te zien

Keuzestress? We hebben een aantal opvallende films op een rijtje gezet.

1. Amsterdam Global Village 

Amsterdam Global Village is een film uit 1996 die een beeld schetst van Amsterdam, maar ook een beeld van de tijd. Hoe gedroegen we ons in die periode? Wat droegen we? Ook wordt er gesproken over de vele nationaliteiten in Amsterdam en hoe dat nog steeds altijd zo is. De film duurt 4 uur, wat misschien lang lijkt, maar dit voelt zeker niet zo. 

2. Jagged

De documentaire Jagged gaat over singer- songwriter Alanis Morissette. Een vrouw die groot werd in een tijd dat mannelijke performers de radio domineerden. Na Alanis kwam er meer ruimte voor vrouwelijke performers. Een sterke en krachtige vrouw die zich uitsprak over veel dingen. Zo bevat de film #metoo, iets wat nog steeds gebeurt vandaag de dag.

3. Turn your Body to the Sun

Deze documentaire is het verhaal van een Sovjetsoldaat die in de Tweede Wereldoorlog onder Stalins leger zat. Later werd hij gevangen genomen door de Nazi's waarnaar hij jarenlang dwangarbeid verrichtte. Zijn dochter Sana probeert nu via zijn dagboeken en verschillende persoonlijke en openbare archieven het spoor van haar zwijgende vader terug te volgen.

Met de VriendenLoterij VIP-KAART kunnen leden 4 gratis kaarten bestellen voor alle films uit het reguliere programma van deze editie.