Artikelen

50 jaar avontuur met Harry Sacksioni

Al een halve eeuw lang verovert Harry Sacksioni met zijn formidabele en onnavolgbare gitaarspel heel Nederland. 50 jaar vol pieken, dalen en bovenal schitterende avonturen. Allemaal samengepakt in één boek: Dat kunnen ze allemáál wel zeggen. Maar hoe is dit avontuur begonnen? Wij zochten het voor je uit!

Hoe het allemaal begon

Harry werd geboren als zoon van oud-Ajaxspeler en voormalig sigarenboer Harry Sacksioni en zijn moeder Rie van Etteger. Hij speelde rond 15-jarige leeftijd bij de junioren en in het tweede elftal van AFC Ajax. Van trainer Rinus Michels moest hij kiezen tussen topsport en gitaarspelen. Nadat hij in een bepalende wedstrijd vernederd werd door zijn tegenstander wist hij het zeker: ik wil gitarist worden.

Herman van Veen

Hij neemt de trein naar Hilversum en klopt daar na lang aarzelen aan bij de bekende muziekproducent Hans van Hemert. Hans vraagt hem een nummer te spelen. Hij is zo onder de indruk dat hij daarna een gitaarpartij mag spelen op de plaat van Linda van Dyck. En vanaf dat moment is hij de vaste studiogitarist van vele artiesten!

Harry werd in de jaren zeventig bekend om zijn akoestisch gitaarspel, dat hij vooral door zijn samenwerking met Herman van Veen onder de publieke aandacht kon brengen. Wat hij daar van heeft geleerd? Spelen voor hele grote zalen!

Niet meer weg te denken

Sacksioni treedt al 40 jaar op in Nederlandse theaters, maar is ook geregeld in het buitenland te vinden als uitvoerend artiest. Op 9 mei 2009 werd hij tijdens zijn 40-jarige jubileumvoorstelling De Sacksioni Methode in de Agnietenhof in Tiel onderscheiden als ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

En als of dat nog niet genoeg is bracht hij 13 jaar geleden de gitaarmethode 'de Harry Sacksioni Methode' uit. Dat is ondertussen de best verkochte gitaarmethode ooit.

Dat kunnen ze allemáál wel zeggen

In het boek Dat kunnen ze allemáál wel zeggen met meer dan 170 pagina’s, lezen we over ontmoetingen met bekende figuren als Leonard Bernstein en Herman Brood tot aan het redden van een Rotterdamse bejaarde. Van zomaar opeens gebeld worden uit de ruimte door astronaut André Kuipers tot het verhaal van een verwrongen geest van een anonieme dorpsschilder. Van een ontmoeting die Harry bijna het leven kostte tot het antwoord op de vraag waarom hij de hoofdrol in een grote Nederlandse film weigerde. Kortom een boek vol bijzondere en unieke verhalen.