Gezondheid

Nice's indrukwekkende strijd tegen meisjesbesnijdenis

Al sinds ze een klein meisje van acht jaar oud is, strijdt Nice Nailantei Leng'ete tegen meisjesbesnijdenis. Dit doet ze met succes. Ondertussen is ze dertig jaar oud en heeft ze samen met ‘Amref Flying Doctors’ al 20.000 meisjes weten te redden. In haar boek ‘The Girls in the Wild Fig Tree’ vertelt ze hoe ze haar eigen besnijdenis voorkwam en zo ook de besnijdenis van andere meisjes kon voorkomen.

Vluchten

De strijd van Nice begon toen ze acht jaar oud was en in Kenia woonde. Op haar zevende werd ze wees en kwam ze bij haar oom te wonen. Deze oom organiseerde een besnijdenis voor Nice en haar oudere zus. Beide meisjes wilden niet besneden worden. Ze waren bang om hierna direct uitgehuwelijkt te worden of zelfs te sterven aan de besnijdenis.  

De nacht voor de besnijdenis plaats zou vinden, renden Nice en haar zus weg van huis. Toen de meisjes gevonden werden, kregen ze harde klappen en moesten ze beloven dit niet weer te doen. De tweede keer durfde de zus van Nice niet meer te ontsnappen en liep Nice alleen weg. Haar zus werd besneden, maar Nice wist met behulp van haar grootvader hier aan te ontkomen. Hij zag hoe vastberaden Nice was en vroeg aan haar oom om naar haar te luisteren.  

 

Amref Flying Doctors

Nice slaagde er in om de middelbare school af te maken en door hard werken lukte het om genoeg geld te sparen om te studeren. In 2008 kreeg ze een grote kans van Amref Flying Doctors. Dit is belangrijkste Afrikaanse gezondheidsorganisatie die samen met de bevolking werkt aan een betere gezondheid in Afrika en in het bijzonder aan die van jonge vrouwen. Ze werd ‘peer educator’ en leerde hier over de gezondheidsrisico’s van traditionele rituelen als meisjesbesnijdenis en kind huwelijken.

 

Verandering van binnenuit

Haar opgedaande kennis wilde ze toepassen binnen haar gemeenschap. Ze wilde jonge meisjes laten zien dat dat er ook een andere keuze is. Ze ging in gesprek met de stamoudsten en tot haar verbazing werd ze gehoord. Hierna volgden gesprekken met moeders en meisjes in het dorp. Op welke manier konden traditionele rituelen samengaan met moderne voorlichting over gezondheid en seks zonder dat er een besnijdenis hoeft plaats te vinden?  

Samen met Amref ontwikkelden Nice en de gemeenschap een alternatief ritueel voor de meisjesbesnijdenis. In plaats van besneden te worden nemen meisjes deel aan een driedaagse workshop over seksuele gezondheid en rechten, afgesloten met een traditionele viering met het hele dorp.

Amref Flying Doctors wordt al vanaf 2000 door de Nationale Postcode Loterij gesteund en kan zo nog meer activiteiten realiseren.