Parelgort met portobello

Deze week begint met parelgort met portobello op het menu.

Ingrediënten: voor 2 a 3 personen

  • 175 g parelgort
  • 1 hokkaido pompoen, niet te groot
  • 2 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • verse tijm
  • 2 stuks portobello’s
  • 70 g zachte geitenkaas
  • 700 ml groentebouillon
  • 2 a 3 eetl. olijfolie
  • zout en zwarte peper

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Snijd de pompoen in blokjes. Leg de helft van de blokjes op de bakplaat en verdeel hier 1 eetlepel olie en wat peper en zout over. Zet de pompoen in de oven en bak deze 20 minuten, gaar en goudbruin.

Kook de overige pompoenblokjes in een pan water tot ze zacht zijn. Pureer de blokjes met een blender of staafmixer tot een fijne puree. Gebruik 200 gram van de puree, wat je over hebt bewaar je en vries het in.

Snipper ui en snijd de knoflook fijn. Fruit deze met 1 eetlepel olie. Voeg vervolgens de tijm en parelgort toe en bak deze 2 à 3 minuten al roerend mee. Voeg de groentebouillon toe.

Roer regelmatig door de pan om te voorkomen dat de pargelgort niet aanbrandt. Voeg telkens wanneer het vocht verdampt, een scheutje bouillon toe.

Snijd ondertussen de portobello in dikke reepjes, breng op smaak met wat zout, peper en olijfolie, goed mixen in een kom.

Verdeel deze na 20 minuten over de bakplaat met pompoen en zet deze nog zo’n 5 à 10 minuten terug in de oven. Je mag er nu ook wat takjes verse tijm aan toevoegen.

Kijk wel hoe de status van de pompoen is, ze moeten niet zwart worden en snotgaar. Anders kun je de portobelloreepjes ook in een koekenpan bakken.

Na 15 tot 20 minuten is de parelgort gaar. Dat check je of de korrels zachter zijn geworden.
Voeg dan de pompoenpuree toe en haal de pan van het vuur.

Roer de geitenkaas door de parelgort, bewaar wat voor garnering en verdeel de parelgort over 2 of 3 borden, het is maar hoeveel je wilt eten.

Garneer de borden met de pompoenblokjes, portobello, stukjes geitenkaas en wat tijm. Genieten!