Proef op de Som: Kaki Tiramisu en Kaki Chili Chutney

London en Bibi nemen de proef op de som! Dit keer nemen ze kaki onder de loep. Ze maken Kaki Tiramisu en Kaki chili chutney.

Kaki Tiramisu

Ingrediënten:

  • 4 hele rijpe kaki's, alleen het vruchtvlees (het witte, bittere deel verwijderd)
  • 65 g fijne kristalsuiker
  • 250 g mascarpone
  • Italiaanse dessertwijn of sinaasappelsap om het kindvriendelijk te houden
  • Lange vingers

Bereiding:

Mix het vruchtvlees van de kaki met een staafmixer vast. Hou een klein schaaltje apart, voor de garnering.

Meng de suiker en mascarpone door elkaar. Mix met een keukenmachine of handmixer tot een glad en luchtig mengsel en voeg terwijl je mixt in delen het vruchtvlees van de kaki toe. Schenk de dessertwijn of sinaasappel in een lage schaal.

Haal de lange vingers hier een voor een doorheen. Verdeel de bodem van de schaal waar je de tiramisu in wil maken met de lange vingers. Verdeel hierover het kaki-mascarpone mengsel.

Herhaal deze stappen en zorg dat je eindigt met het mascarponemengsel. Laat minimaal 3 uur opstijven in de koelkast. Serveer met wat overgebleven kakipuree.

Kaki Chilli Chutney

Ingrediënten:

  • 3 sjalotten, gepeld en fijngehakt
  • 6 cm verse gemberwortel, geraspt
  • 2 à 3 groene pepers, zaadlijsten eruit in plakjes gesneden
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 theel. gemalen kruidnagel
  • 280 g rozijnen of sultanarozijnen
  • 750 ml appelazijn
  • 280 g bruine suiker
  • 2 limoenen sap en rasp
  • 1 sinaasappel, sap en schil
  • 1 granny smith appel, geschild, klokhuis verwijderd en in stukjes
  • 8 stuks kakifruit geschild en in stukjes

Bereiding:

Gebruik een grote pan en doe een beetje zonnebloemolie er in, laat de olie heet worden op middelhoog vuur.

Bak alle ingrediënten in de pan behalve de kakifruit, appelazijn, limoen en sinaasappel. Bak alles al roerend 4 minuten, dan mag de rest van de ingrediënten erbij.

Zet het vuur iets hoger tot het langzaam gaat sudderen.
Blijf 30 minuten koken.

Voeg de kakifruit toe, roer en kook ongeveer 20 minuten tot ze gaar zijn. Laat afkoelen. 

Bewaar de chutney in gesteriliseerde potten en sluit af.
Lekker voor bij een kaasplank of een vers broodje met ham. Ook kun je het eten met wat rijst. Doet het ook goed als dip (crudite).