Eten & Drinken

Kaki: Wat is het en hoé eet je het?

Kaki zien we sinds een aantal jaar in de supermarkt liggen. Maar wat is het precies, hoe eet je dit en wat doe je ermee?

Wat is het?

Kaki is een vrucht die je vooral in de winter veel tegenkomt in de supermarkt, van november tot februari. De vrucht vindt zijn oorspong in China. Daar wordt de vrucht van oudsher gegeten om zijn geneeskrachtige werking. Het biedt verlichting bij pijn en verbetert de weerstand. Omdat het ook in Japan al duizenden jaren wordt gegeten is het daar de nationale vrucht. Kaki groeit aan een boom en wordt op meerdere plekken geteeld waar een gematigd tot warm klimaat heerst. Denk aan Israël, Thailand, Nieuw-Zeeland maar ook Zuid-Europa.  

Kaki kom je ook vaak tegen on der de naam sharonfruit, of zoals het in Engeland genoemd wordt: persimmon. Dit zijn andere benamingen, maar óók andere kakisoorten. Sharonfruit is bijvoorbeeld vierkanter dan de kaki.  

Looks en smaak

Een rijpe kaki is diep oranje van kleur en doet qua vorm denken aan een vleestomaat. De schil is harder, maar eetbaar en hoort mooi te glanzen. De smaak is lekker zoetHet zijn ook echte vitaminebommetjes. Kaki's zitten vol met vitamine C.  

Hoe eet je Kaki?

Allereerst is het belangrijk dat de kaki goed rijp is voordat je deze eet. De onrijpe bevatten tannine en als je daar een grote hoeveelheid van eet kan het schadelijk zijn voor je lichaam. Je komt er snel genoeg achter als dat het geval is, want een onrijpe kaki is simpelweg gewoon niet lekker. Als je de kaki een klein beetje kunt induwen en hij wordt zacht is de kaki rijp en good to go.  

De een zal zeggen dat je de kaki in plakjes kunt snijden als een appel (of er zelfs in happen), de ander zegt dat ze zo overrijp moeten zijn dat je ze kunt uitlepelen. De waarheid is: het kan allebei. De een vindt kaki lekker rijp en de ander overrijp. Hoe rijper de kaki is, hoe zoeter hij van smaak is en de structuur wordt een beetje jelly 

In de uitzending

Natuurlijk gingen Bibi en London ermee aan de slag. Ze maakten Kaki Tiramisu en Kaki Chili Chutney. Benieuwd naar deze recepten? Klik dan hier!