Cultuur

Op zoek naar alternatieven voor theatervoorstellingen

Tijdens de persconferentie van afgelopen vrijdag kreeg de cultuursector opnieuw slecht nieuws. Tussen 17:00 en 5:00 mag er niet worden gespeeld én de anderhalve meter afstand komt terug. Hierdoor mogen theaters maar één derde van het publiek ontvangen en zijn veel voorstellingen tijdelijk stopgezet. We moeten dus op zoek naar andere manieren om toch een beetje het theatergevoel te krijgen.

Matinées

Nu er s ’avonds niet meer gespeeld mag worden, zijn verschillende voorstellingen naar de middag verplaatst. Dit worden matinées genoemd. Een voorstelling die hier gebruik van maakt is One de musical. Voor deze musical was dit extra spannend, afgelopen weekend was namelijk pas de première. Dit zag er natuurlijk heel anders uit dan dat ze voor ogen hadden.

De komende weken is de musical alleen op zaterdag en zondag te zien, maar er wordt gekeken of dit ook op de woensdagmiddag kan. Ook het Nationaal Ballet is aan het kijken of dit een optie is. Een leuke tip voor in de kerstvakantie.

Come From Away

Online is ook het een en ander te bekijken. Op Apple+ bijvoorbeeld is de Broadway versie van de musical Come From Away te zien. Deze musical gaat over het Canadese dorp Gander. Na de aanslagen op 9/11 landden 38 vliegtuigen met zo’n 7000 passagiers noodgedwongen in dit dorpje. De inwoners sloegen meteen de handen ineen om de reizigers op te vangen. Een prachtig verhaal over verbinding en liefde dat zeker de moeite waard is om te kijken.

Twee weken geleden is deze musical ook in Nederland in première gegaan. Door de maatregelen is dit nu weer stilgelegd, maar tot de musical weer gaat spelen valt er dus te genieten van de Broadway versie.