Cultuur

10 jaar Amsterdam Light Festival

Al tien jaar lang worden de grachten van Amsterdam versierd en verlicht met de mooiste kunstwerken tijdens het Amsterdam Light Festival. Het thema is dit jaar: Celebrate Light. 20 lichtkunstwerken van afgelopen edities en drie nieuwe werken worden getoond tijdens het 10-jarig jubileum van het festival.   

Donkere maanden, lichte grachten

Nadat vorig jaar het Amsterdam Light Festival gedwongen afwezig was – op een aantal bijzondere kunstwerken na – viert het Amsterdam Light Festival dit jaar haar tiende verjaardag samen met de stad. Sinds 2012 verlichten de grachten in de donkere wintermaanden door prachtige kunstwerken en zijn zij een internationaal podium voor opkomende en gerenommeerde kunstenaars. Kunstwerken met hedendaagse vraagstukken, verrassende kunstwerken of statements. Het is er allemaal. 

Celebrate Light

We vieren het licht met het gelijknamige thema, Celebrate Light! Daarom zetten de organisatoren diegene in de schijnwerpers die het Amsterdam Light feestje niet vanzelfsprekend kunnen meevieren. Zo worden leerlingen uit het primair-, middelbaar- en hoger onderwijs vanuit de hele stad nauw betrokken, krijgen eenzame ouderen een lichtpuntje in deze lastige tijd. En wordt er aandacht geschonken aan kinderarmoede in Amsterdam via hun educatieproject.   

20 lichtkunstwerken

Dit jaar blikken ze tijdens het lichtfestival ook terug op 10 jaar Amsterdam Light Festival. Tijdens het festival zijn er 20 populaire lichtkunstwerken te zien uit de vorige negen edities. Samen met drie nieuwe lichtwerken belooft het een bijzondere route te worden. Kunstenaars uit maar liefst 11 landen en meer dan 40 vrijwilligers hebben de lichtroute tot stand kunnen brengen. 

Het Amsterdam Light Festival is vanaf vanmiddag te zien door heel Amsterdam. Je kunt de route vanaf het water bekijken, maar mocht je dit niet willen kun je ook een wandelroute kiezen. Deze route is 6,5 kilometer lang. De lichten staan aan tussen 16.30 en 23.00. Het Amsterdam Light Festival is nog t/m 23 januari te bewonderen.

Let op

Vanwege de coronamaatregelen, die vanaf 27 november zijn ingegaan, zijn 21 van de 23 kunstwerken ook in de vroege ochtend te zien (07:00 - 09:00) én zijn alle kunstwerken in de namiddag van 15:00 tot 17:00 te bewonderen.

Het Amsterdam Light Festival wordt gesteund door de Vriendenloterij. Met de VIP-kaart krijg je 50% korting op een rondvaart.