Cultuur

De vele gezichten van Maria Magdalena

Voor het eerst krijgt Maria Magdalena haar eigen tentoonstelling. Ga op ontdekkingstocht langs indrukwekkende schilderijen, historische bronnen en hedendaagse beeldende kunst en populaire cultuur. In de nieuwe tentoonstelling ontmoet je de mysterieuze Maria Magdalena en haar vele gezichten.

Rijksmuseum

Museum Catharijneconvent is gevestigd in het voormalige klooster het ‘Catharijneconvent’. Het is een rijksmuseum voor de kunst en het erfgoed van het christendom. Bij de instandhouding van het christelijk erfgoed heeft het museum een cruciale rol. Museum Catharijneconvent beheert de belangrijkste collectie kunst- en cultuurhistorische objecten van het christendom in Nederland. Samen met het Rijksmuseum Amsterdam beheert Museum Catharijneconvent ook de belangrijkste deelcollectie van middeleeuwse Nederlandse kunst. De deelcollectie is ook internationaal van groot belang.  

Wie is Maria Magdalena?

Niemand weet hoe Maria Magdalena er écht uit zag of wat haar exacte verhaal is. Museum Catharijneconvent laat je kennis maken met één van de belangrijkste nieuwtestamentische figuren. Maria Magdalena is al eeuwenlang een bron van inspiratie door kunstenaars. Denk hierbij aan anonieme middeleeuwse meesters, tot de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Marlene Dumas en David LaChapelle. Kunstenaar David LaChapelle maakte onlangs een prachtige foto van Kim Kardashian geporteerd als Maria Magdalena.

Ontrafel de Maria Magdalena beeldvorming via topstukken uit eigen collectie én middels bijzondere bruikleenkunst van musea over de hele wereld. De oudste verbeelding die je kunt zien in de tentoonstelling dateert uit de elfde eeuw. Maar ook nieuwe kunstwerken zijn te bewonderen. Helen Verhoeven, een Nederlands-Amerikaanse kunstenaar creëerde bijvoorbeeld recent een eigentijdse verbeelding van Maria Magdalena. Helen haar kunstwerk kun je ook in het museum bewonderen.

Maria Magdalena haar vele gedaantes

Ontmoet de veelzijdige Maria Magdalena via oude bronnen, indrukwekkende schilderijen, hedendaagse beeldende kunst en populaire cultuur. “Ze zalft, verleidt, huilt, bidt, verkondigt, bekeert, en verricht wonderen”, zo verwoordt Museum Catharijneconvent het. Met behulp van de tentoonstelling worden haar vele gedaantes openbaar gesteld voor het publiek.

De tentoonstelling Maria Magdalena is van 25 juni 2021 tot 9 januari 2022 te bewonderen. Krijg gratis toegang tot Museum Catharijneconvent en ruim 125 andere musea in Nederland met de VriendenLoterij VIP-KAART.