Groen

Boswachter Guido zet zich in om natuurgebieden te beschermen

Afgelopen zomer maakten de overstromingen in Limburg één ding duidelijk: ons land moet zich schrap zetten voor de gevolgen van het veranderende klimaat. Vijf natuur- en landschap organisaties slaan de handen ineen. We praten hierover met boswachter Guido Franck van Natuurmonumenten.

Guido Franck heeft een agrarische opleiding gevolgd en ging daarna werken in het bos- en bomenbeheer. Inmiddels werkt Guido al 10 jaar bij Natuurmonumenten. Een vereniging die zich inzet om natuurgebieden, waardevolle landschappen en cultureel erfgoed te bewaren. Guido werkt bij Natuurmonumenten als boswachter beheer in Zuid-Limburg: Geuldal en Noorbeek. Vanaf het nieuwe jaar krijgt hij een andere functie, namelijk coördinator Natuurbeheer.   

Natuurramp 

Afgelopen juni gebeurde er iets verschrikkelijks. Limburg werd getroffen door hevige regenval op 14 en 15 juli. Hierdoor ontstonden er overstromingen. Guido werd ook persoonlijk geraakt door de overstromingen; zijn achtertuin werd verwoest. Guido moest snel schakelen en is vanaf dat moment verantwoordelijk geweest voor diverse opruimacties. Ook stond hij als vertegenwoordiger verschillende media te woord. Veel vrijwilligers hebben zich naar aanleiding van de overstroming aangemeld om mee te helpen met opruimacties in de natuur. Daar is Guido ontzettend dankbaar voor.  

Hoe gaan we dit in de toekomst voorkomen? 

Een belangrijke vraag is nu: hoe gaan we in de toekomst zo’n ramp als vorige zomer voorkomen? De vijf natuur- en landschaporganisaties willen de natuur als spons gaan gebruiken, legt Guido uit. De natuur kan namelijk op allerlei manieren bijdragen aan waterveiligheid in Limburg, dit zijn zogeheten 'klimaatbuffers'. Door ervoor te zorgen dat regendruppels langer worden vastgehouden op de plek waar ze vallen, worden ze dieper de bodem ingetrokken en wordt het water dus letterlijk vertraagd. Guido is hoopvol en ziet veel kansen. Het project zal starten in het Geul- en Gulpdal in het heuvellandschap van Zuid-Limburg.

De Postcode Loterij omarmt het plan van Natuurmonumenten, Landschappen NL,
Natuur en Milieufederaties, Ark Natuurontwikkeling en Wereld Natuur Fonds en stelt €2 miljoen euro beschikbaar.