Geld

Word je in één klap miljonair?

Morgen kan het zomaar gebeuren: de rood verlichte vrachtwagen rijdt jouw straat in met hét winnende geldbedrag. Op 1 januari valt namelijk de PostcodeKanjer met een prijzenpot van maar liefst 56,7 miljoen euro ergens in Nederland!

Een ontzettend spannende dag voor iedereen met een lot in z’n handen. Hoe is het om zo’n grote prijs te winnen? Bea Post begeleidt al 31 jaar winnaars en vertelt ons hoe dat is!  

De PostcodeKanjer

Dit jaar is het de hoogste kanjer ooit: de PostcodeKanjer van maar liefst 56,7 miljoen euro. Dat bedrag wint niet één persoon. De helft van het bedrag is voor de deelnemers die meespelen met de winnende postcode, de juiste cijfers én letters. De andere helft wordt verdeeld over de wijk waarvan de postcode begint met dezelfde vier cijfers.
Op 1 januari is de trekking, maar kans maken kun je tot 02:00 ’s nachts. Daarna kun je niet meer meespelen. Ook zitten er 3 superpostcodeprijzen van 1 miljoen in de trekking; extra kans op een prijs dus! Bij de PosctodeKanjer geldt een verdeling op basis van Kanjerpunten: hoe langer een lot meespeelt gedurende een jaar, hoe meer punten en hoe groter het aandeel in de prijs.  

Wijkfeest of niet?

Helaas komt er vanwege de coronacrisis geen groot wijkfeest om winnaars aan te kondigen, maar 1 januari blijft Kanjerdag. Bea Post is prijswinaar begeleider en vertelt: “We hebben ontzettend veel ideeën op de plank liggen. Het blijft helaas zonder wijkfeest, maar dat mag deze dag niet verpesten!” Misschien worden de winnaars verrast en meegenomen naar een andere locatie los van elkaar, of wordt iets online georganiseerd. Alles is mogelijk, want bij zo’n grote operatie moet er aan alles worden gedacht: winnende plaats, hoeveelheid mensen, noem maar op.  

Wat als je naar Texel moet?

Ondanks de spanning voor het onzekere heeft Bea enorm veel zin in 1 januari: “Het is dat onverwachtse wat het leuk maakt. Iedere keer weer, het is nooit wennen.” Net als mogelijke winnaars slaapt Bea slecht de avond van tevoren, zo spannend vindt ze het. Alles moet natuurlijk op de dag zelf gebeuren. Na de trekking moeten ze meteen in actie komen. “Waar gaan we naartoe, gaan we plan A of B doen, gaat alles lukken? We hebben zelfs mogelijkheden, stel de winnende postcode is op Texel, dan moet je wel weten hoe laat de boten gaan. Het blijft leuk.”  

Begeleider van winnaars

Als er iemand is die veel miljonairs kent, dan is het Bea wel. Al meer dan 30 jaar begeleid ze de winnaars van verschillende prijzen. Haar functie bij de Nationale Postcode Loterij ontstond toen er voor het eerst 1 miljoen gulden uitgereikt werd. De winnares was onder de indruk. Prijs uitgereikt en alles was opgenomen, dus de crew ging weer richting huis. “Ik wilde terug omdat ik wist dat de vrouw heel overstuur was. Toen ik bij haar terug kwam was ze nog overrompeld.” Het drong nog niet bij de winnares door en Bea bleef om haar gerust te stellen. “Ik gaf haar mijn visitekaartje en zei dat ze mij altijd mocht bellen. Dat deed ze.”  

Gelukkig zag de directie de noodzaak van Bea’s functie in. Een functie die ze eigenlijk voor zichzelf heeft gecreëerd. Sindsdien staat het opvangen en begeleiden van winnaars standaard in het draaiboek en mogen ze Bea altijd bellen. “Ik bied ze een luisterend oor met raad en daad.” Bij Bea kun je terecht voor raad op een neutrale manier, want vaak vergeten buren en vrienden dat jij ook maar jezelf bent en blijft. “Ik deel het geluk en de last met ze.”  

Mensen willen gewoon blijven

Wat Bea na al die jaren heeft geleerd van mensen die zoveel geld winnen? “Soms krijg ik de vraag of ze nu opeens een hele ossenhaas moeten gaan kopen ook al deden ze dat voorheen niet. Mensen willen graag zichzelf blijven, maar het is vaak de omgeving die ze veranderd. Ik adviseer daarom ook altijd: maak het meteen duidelijk dat je niet wil dat dingen veranderen.”  

Bea’s droomuitreiking? Die was er eigenlijk vorig jaar, met een grote straat en heel veel loten. “Als je dan zo’n groot bedrag mag uitreiken, dan is het echt fantastisch om het aan veel mensen uit te kunnen delen. Dan is het feest nóg groter!”  

Hoe meer loten, hoe beter dus!