Entertainment

“Het is de Nederlandse Tarantino”

Actrice Fockeline Ouwerkerk speelt in de telefilm ‘Herman Vermoordt Mensen’ die 3 januari 2022 op tv te zien is. Vandaag is ze te gast en gaan we de film - aan de hand van fragmenten - bespreken. Maar natuurlijk praten we ook even bij over het moederschap en haar ambities in de filmwereld.

Fockeline's carrière

Je kunt wel zeggen dat Fockeline een van de bekendste actrices is van ons land. Ze is bekend van haar rollen in ‘Samen’, ‘De Co-assistent', ‘Moordvrouw’, ‘Deep Shit’ en ‘De K van Karlijn’. Kort na haar eerste vaste rol in ‘Co-assistent’ begon ze ook met het spelen in het theater. Heb je haar op het witte doek ook al gespot? Ze was namelijk te zien in de films ‘Taal is zeg maar echt mijn ding’ en ‘Bankier van Verzet’.

Fockeline woont in Amsterdam samen met haar vriend en twee jonge kinderen van 3 en 1 jaar oud. Een drukbezet vrouw, hoor ik je denken. “Ik heb niets te klagen! Ik heb bewust de theaterplannen even geparkeerd, vanwege de jonge kids, maar het filmen van series en films houdt lekker aan.” Fockeline vindt dat het leven door corona klein en overzichtelijk is geworden en dat vindt ze heerlijk. Alleen het slaaptekort door de kids hakt er soms echt even in. “Het was een martelgang, geen grap. Gelukkig gaat het nu beter maar oh, wat was het soms heftig.”

Twee vliegen in één klap

Fockeline doet het allemaal: moeder, actrice, maker van series. Afgelopen zomer ging ze naar Frankrijk op één voorwaarde; haar kids, vriend en moeder moesten mee. “Ik heb mogen nazomeren in Frankrijk, waar we de film ‘Zomer in Frankrijk’ draaiden. Dat is best ver weg en omdat de kids nog zo klein zijn, wilde ik mijn gezin erbij hebben.” Overdag voor de camera staan, ’s avonds de kids in bed leggen. “Dat was superfijn en gezellig.”

Zoon Joe is nu drie, Vicky is anderhalf. Hoe deze fase van het mama-zijn voor haar is? “Ik zit er zo middenin, het is soms overleven, maar ik merk ook dat het leuker wordt: Vicky begint te praten, zo heerlijk.” Tijd voor haarzelf en voor haar vriend moet geblokt worden, want van écht vrije tijd is weinig spraken meer. “We blokken tijd voor onszelf. Even de stad in, of lunchen of sporten.”

Herman vermoordt mensen

In de nieuwe film ‘Herman Vermoordt Mensen’ speelt Fockeline een belangrijke rol. Het verhaal gaat namelijk over een aan lagerwal geraakte alcoholist genaamd Herman. Hij heeft professionele hulp nodig, maar krijgt het niet. Hij besluit dat hij de gevangenis in moet zodat hij zorg kan krijgen, dus vermoordt hij een lokale crimineel. Als vervolgens de politie hem niet gelooft, gaat hij opzoek naar een nieuw slachtoffer.

Fockeline speelt de dochter van Herman, Nathalie. “Ik vind het zo cool, het voelt als een Nederlandse Tarantino.” Het is een verrassende, gekke, grenzeloze film met veel passie en liefde. De actrice heeft nog niet vaak in een duistere film gespeeld en ook het ‘moorden’ is nieuw voor haar. “Dat vond ik ook heftig om te doen, maar ik heb toch erg vaak in een deuk gelegen. Dat klinkt misschien gek, maar het is zo’n ver van je bed show dat het leuk is om te doen.”

De film gaat vooral over mantelzorg en ingewikkelde zorgtrajecten waarin patiënten telkens weer in een verkeerd hokje gestopt worden. Een belangrijk onderwerp om aandacht aan te geven, vindt Fockeline. “We moeten dit kunnen bespreken en niet doen alsof het niet speelt. Het is belangrijk omdat mensen zich er ook in gaan herkennen.”

Toekomst

Het is begin 2022, een nieuw jaar met nieuwe kansen. Fockeline’s voornemens? “Meer producties maken!” ‘Deep Shit’, de serie die Fockeline samen met een van haar beste vriendinnen Jennifer Hoffman heeft bedacht en gemaakt, wil Fockeline graag doorzetten in 2022. “Dat was echt een hoogtepunt van 2021 en we hopen op seizoen 2.” Het smaakt naar meer en dat zaadje is geplant. Wie weet waar we Fockeline in 2022 tegenkomen!