Gezondheid

Drie tips om goede voornemens dit jaar wél vol te houden

Het is januari en het nieuwe jaar is officieel van start. Dat betekent dat we weer volop bezig zijn met goede voornemens. De een wil meer bewegen, de ander meer me-time of juist de lat hoger leggen op werk. Helaas stranden die goede pogingen vaak snel weer en begint het in januari allemaal opnieuw.

Wat kan je nou doen om ervoor te zorgen dat je jouw goede voornemens vol kan houden? Gezondheidsdeskundige Hetty, van Krachtvoer van Vrouwen, heeft goede tips waar het dit jaar wel mee gaat lukken!

Realistisch zijn en blijven

Het probleem met goede voornemens? Vaak gaan we all-out en willen we het onhaalbare behalen. Je weet dan van tevoren vaak al wel dat je het niet kan volhouden, maar we willen zo graag de boel een keer helemaal omgooien. Allemaal leuk en aardig, maar dat zorgt vaak voor teleurstelling wanneer het niet lukt. Stel dus realistische doelen. Je kent jezelf en al jouw valkuilen als de beste. Ben je geen sporter en wil je nu toch echt beginnen met bewegen? Zet dan niet als eerste op je goede voornemens lijstje dat je nu elke dag 10 km gaat hardlopen.

Begin makkelijk en zorg dat je er niet tegenop kijkt om te beginnen. Ben je aangekomen omdat je een emotie-eter bent? Dan heeft het niet zo veel zin om te gaan diëten want vroeg of laat komt er een moment dat je emoties jou de baas zijn. Maak dan het voornemen om meer ruimte en tijd voor jezelf en je gevoelens te maken. Dan volgt het gezonder eten vanzelf. Less is more! Kies één of twee dingen waar je aan wil werken. Klinkt misschien saai of weinig, maar zeker haalbaar. Je hebt nog een heel jaar om je doelen te verhogen!

Neem een voorbeeld aan Japanners

Inwoners van Japan geloven niet dat grote en rigoureuze handelingen de weg naar succes zijn, maar juist de geleidelijk verandering. Ze hebben hier een mooie term voor: Kaizen. Dit gaat uit van kleine verbeteringen die je elke dag door voert en mee door gaat. Na verloop van tijd creëer je hiermee grote veranderingen, die ook nog eens blijvend zijn. Als het om gezonder en gelukkiger leven gaat, zijn er duizenden manieren om goed voor jezelf te zorgen. Kijk elke dag hoe je het een beetje beter kan doen ten opzichte van gisteren. Zo kan je op de lange termijn grote resultaten behalen!

Houd een grote schoonmaak

De start van het nieuwe jaar is een perfect moment om een grote schoonmaak te houden, niet alleen in huis maar ook in de keukenkastjes. Vaak puilen die uit van ongezonde snacks en bewerkte producten waar je in december heerlijk van hebt genoten. Het is tijd voor een schone lei, dus ruim lekker die kastjes op: de junkfood eruit en gezonde producten erin. Zo maak je het voor jezelf veel makkelijker om gezond te eten.