Gezondheid

Mirjams Kaijers missie met boek 'Ik ben geen man!': betere gezondheidszorg voor vrouwen

Mannen en vrouwen moeten gelijk behandeld worden, maar als het op gezondheid aankomt is er toch nog echt behoefte aan extra aandacht voor de vrouw.

Vrouwengezondheid is een terugkerend onderwerp bij Koffietijd en vandaag geven we samen met journalist en schrijfster Mirjam Kaijer aandacht aan het feit dat er veel vrouwen rondlopen met onverklaarde klachten. Zij vertelt bij Koffietijd over haar boek ‘Ik ben geen man!’ waarin ze haar eigen zoektocht naar haar ziekte omschrijft.  

Mirjams traject

Mirjam Kaijer is journalist, columnist en oud-verpleegkundige. Haar interesse in de gezondheidszorg is geboren tijdens haar studie A-verpleegkunde in Hoorn, waarna ze Maatschappelijke Gezondheidszorg is gaan studeren aan de Hogeschool in Amsterdam. Al jaren schrijft ze op humoristische wijze over actuele en herkenbare onderwerpen, vaak medisch gerelateerd.  

Eind oktober 2021 bracht ze haar zesde boek uit: ‘Ik ben geen man!’ In dit boek schrijft ze over haar zoektocht naar een diagnose. “Er was sprake van veel verschillende klachten, wat het moeilijk maakte om de vinger op de juiste plek te leggen. Bij vrouwen die in de overgang zitten wordt daar ook snel naar gewezen als oorzaak. Dat dat zomaar kan!” Ze schrijft over de bureaucratie, die gaten in ons zorgsysteem, de korte consulten en foute conclusies. “Als je merkt dat iets niet klopt is het heel erg belangrijk om dicht bij jezelf te blijven.”

Volgens Mirjam gaat het hier ook vaak fout, omdat er vaak tegen vrouwen wordt gezegd dat ze gewoon rustig aan moeten doen. Het duurde tien jaar, allerlei soorten klachten en veel kastjes en muren voordat een onverwachte diagnose Mirjam uiteindelijk op het juiste pad brengt. Ze ontdekte primaire hypoparathyreoïdie te hebben, een zeldzame auto-immuunziekte. Toen bleek ze ook een tumor te hebben, waar ze in Amerika aan geopereerd is.

Ik ben geen man!

Na ongelofelijk veel reacties op haar rubriek ‘Diagnoses’ in de krant gaat Mirjam op zoek. Hoe komt het nou dat er zo veel vrouwen met onbegrepen gezondheidsklachten rondlopen? Klachten die worden afgedaan als de overgang, burn-out of een chronisch vermoeidheidssyndroom. “80 procent van alle mensen met onverklaarbare gezondheidsklachten is vrouw. Dat is belachelijk hoog.” Mirjam schrok ervan hoe weinig onderzoek er is gedaan naar vrouwen.

Wist je dat van de mensen met auto-immuunaandoeningen 75% vrouw is? Vrouwen hebben daarnaast ook nog twee keer zo veel kans om met een depressie te maken krijgen. “Medicatie is ook vooral op mannen getest, vrouwen krijgen hier raardere en ernstige klachten van. Het is een enorme olievlek.” Er zijn er nog ontzettend veel dingen en verschillen te noemen, al met al genoeg om nog te onderzoeken dus. In haar boek laat Mirjam zien dat vrouwen nog altijd in een medisch niemandsland dolen. Het is een pleidooi voor persoonlijke geneeskunde en voor beter wetenschappelijk onderzoek.

Petitie

Door alles wat ze te weten is gekomen, door haar eigen traject maar ook de verhalen van anderen, is Mirjam een nieuw project gestart: een petitie. “We roepen al sinds vorige eeuw dat er meer onderzoek moet worden gedaan, maar vooruitgang is er maar mondjesmaat.” Het doel van haar petitie? Er moet meer onderzoek worden verricht naar de gezondheidsklachten van de vrouw, cyclus- en hormoongerelateerd. Zowel de lichamelijke als psychische klachten.

Daarnaast is het een van de doelen om een specialistisch centrum op te richten met specifiek opgeleide artsen, zodat vrouwen beter worden gediagnosticeerd en behandeld. De petitie is al ruim 25.000 keer ondertekend, maar ze wil door! “Ik ga nu proberen om dit verder te krijgen. Ik hoop met deze petitie, deze cijfers en een dik boek van verhalen naar de Tweede Kamer te kunnen gaan. Ik hoop een verschil te maken zodat er meer onderzoek komt.”

Wil jij een steentje bijdragen? Onderteken de petitie hier.  

Foto: Duco de Vries