Gezondheid

Goede voornemens: Dry January  

Het nieuwe jaar is begonnen en we beginnen weer massaal aan onze goede voornemens en nieuwe uitdagingen. Eén van de meest populaire uitdagingen is het (tijdelijk) stoppen met alcohol. Dry January – waarin mensen geen alcohol drinken tijdens de eerste maand van het jaar – is enorm populair. Maar heeft het stoppen met alcohol voor een maand wel zin? En wat zijn de gevolgen van alcoholconsumptie?

Meest verslavende middel 

In het nieuwe jaar begint iedereen weer massaal aan zijn of haar goede voornemens. Vaak zijn we ons meer bewust van onze gezondheid. We gaan meer sporten, gezonder eten en ook de alcoholconsumptie wordt onder de loep genomen. Daarom beginnen velen met een alcoholvrijemaand: ‘Dry January’.  

Ondanks dat alcohol op de lijst van meest verslavende middelen staat, wordt het drinken van alcohol gezien als normaal. 8 op de 10 Nederlanders van 18 jaar en ouder drinkt wel eens alcohol. Al van oudsher is alcohol in onze samenleving aanwezig en het wordt vaak geassocieerd met gezelligheid en feestjes. Gelukkig is het aantal volwassenen dat geen alcohol drinkt of niet meer dan 1 glas per dag drinkt gestegen afgelopen jaren. Het aantal overmatige en zware drinkers is gedaald. Het wordt steeds normaler om te minderen met alcohol. En ook steeds meer drankjes worden als 0,0 versie aangeboden.  

Invloed van alcohol 

De risico’s van alcohol liggen natuurlijk aan hoe veel iemand drinkt. Twee glazen of twee flessen is een wezenlijk verschil. Hoe meer je drinkt, hoe groter de risico's. Zoals veel mensen weten is alcohol slecht voor de lever, maar wat velen niet weten is dat alcohol slecht is voor al de organen. Ook voor de maag, het hart, de bloedvaten, milt, longen. Ook is alcohol erg verslavend.

Wanneer iemand begint met drinken kan diegene al snel dronken worden na twee glazen bier, maar daarna is daar meer voor nodig. Niet alleen lichamelijk heeft alcohol negatieve invloed, maar ook geestelijk. Het gevoel dat iets niet meer kan of niet leuk is zonder, is een veel voorkomend probleem. Daarnaast heeft alcohol niet alleen invloed op jezelf, maar ook op anderen. Mensen worden onvoorspelbaar in het verkeer, relaties en op werk.  

De voordelen van minderen of stoppen  

Minderen of stoppen met alcohol heeft positieve invloed op veel gebieden. Het minderen of stoppen met alcohol zal ervoor zorgen dat je uitgeruster bent. Alcohol heeft negatieve invloed op je nachtrust. Ondanks dat mensen vaak sneller in slaap vallen met een drankje op, worden ze wel vaker tussendoor en eerder wakker. Hierdoor zijn deze mensen vaak moe. 

De slaapkwaliteit zal zich verbeteren als er geen of minder alcohol wordt gedronken. Daarnaast bevat alcohol veel calorieën. Dus wanneer je stopt, zal je dit ook aan de weegschaal merken. Ook is alcohol erg slecht voor je weerstand. Dus door niet of minder te drinken, zal je ook minder snel ziek worden. 

Drink bewust! 

Een drankje op zijn tijd mag heus wel. Want ja, het is ook wel gezellig om bij een speciale gelegenheid een fles bubbels te poppen of een wijntje te drinken op het terras. Daarom hoef je niet te zeggen ‘Ik mag niet meer drinken’, maar wees je bewust van je alcoholconsumptie. Kies bewust wanneer je wel een alcoholisch drankje neemt. Zo wordt het geen gewoonte meer!  

Dry January

Dat alcohol slecht voor jezelf en anderen is, is wel duidelijk. Maar heeft het stoppen voor 30 dagen wel zin? Ja! Volgens Eva Ehrlich – deskundige en expert op het gebied van middelengebruik – wel. Uit cijfers blijkt namelijk dat mensen die meededen aan Dry January structureel minder gaan drinken, ook in de maanden daarna. Mensen worden bewuster van hun alcoholconsumptie door deze maand. 

Maar wanneer iemand een hele maand stopt en daarna weer doorgaat als van tevoren, zal het geen invloed hebben op de gezondheid. Het geeft de lever misschien even tijd om te herstellen, maar verder heeft Dry January dan geen zin. Wees je je hele leven lang bewust van je alcoholconsumptie. En niet alleen in de eerste maand van het jaar.  

Hulp nodig? Ga dan naar Trimbos of ga naar Koos van Plateringen zijn website Drankje Minder.