Entertainment

Oda Spelbos is vanavond weer te zien in Flikken Maastricht

Oda Spelbos kennen we natuurlijk als Nederlandse actrice en regisseuse. Vanavond is ze dan ook weer terug op tv, namelijk in het veertiende seizoen van Flikken Maastricht! We vragen haar het hemd van het lijf over het nieuwe seizoen, maar ook hoe het is om als regisseuse op de set te staan.

Theater tot televisie

Oda doet al een tijdje mee in de wereld van acteren. Ze speelt sinds 1985 al bij diverse theatergezelschappen. Zo werkte ze onder andere samen met Koos Terpstra, Ger Thijs, Paul Knieriem, Mirjam Koen en Belle Van Heerikhuizen. Haar televisiedebuut kwam iets later, tijdens het improvisatietheater Glad Ijs van Berend Boudewijn in 1991. Sindsdien speelt zij in bekende en minder bekende televisieseries, zoals 'Unit 13', 'Baantjer', 'Hij en Julia' en 'Verkeerd Verbonden'.

Regiedebuut

Bij het grote publiek werd Oda pas echt bekend door haar rol in de politieserie 'Flikken Maastricht'. Waar zij al 16 seizoenen - vanaf het begin - Marion Dreesen speelt. In de laatste twee afleveringen van seizoen 14 speelde ze eveneens Rianne Dreesen, de tweelingzus van Marion. Maar Oda gaat verder dan alleen acteren. Want tijdens het 13e seizoen van de politieserie maakte ze in aflevering tien haar regiedebuut. 

Nieuwe inzichten

Eén van de cameramannen begon over het regisseren. "Want moet jij dat niet eens proberen?", vroeg hij aan Oda. "Dat kan jij wel!" ging hij verder. Maar Oda durfde niet echt. "Tot er iets naars in mijn leven gebeurde. Mijn man kreeg namelijk een hartinfact, waar het nu helemaal goed mee gaat. Maar deze nare situatie bleek ik te kunnen dragen. Dus dacht ik: 'Dan kan ik ook wel regisseren'. Zo ben ik er langzaam mee begonnen. Regisseren geeft je ook zoveel nieuwe inzichten. Je zit niet meer alleen op je eigen eilandje", aldus Oda Spelbos.

 

In Koffietijd praat Oda ook openhartig over alle lichamelijke klachten waarmee ze te maken heeft tijdens het ouder worden. Zo kampt ze ook met klachten door de overgang.