Entertainment

De trotse presentator van 'Het Mooiste Meisje van de Klas'

Vandaag is Jaap Jongbloed gezellig bij ons te gast. De Nederlandse televisiepresentator is werkzaam voor AVROTROS en is onder meer bekend van televisieprogramma’s ‘Vermist’ en ‘Het Mooiste Meisje van de Klas’.

De presentator groeide op in Den Helder en studeerde rechten aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hij werkte als bedrijfsjurist bij een bank toen hij voor een weddenschap moest solliciteren bij actualiteitenrubriek TROS Aktua. Jaap werd aangenomen en werkt inmiddels al bijna veertig jaar bij AVROTROS. Hoe Jaap werd aangenomen zonder enige ervaring in de media? Tijdens zijn sollicitatiebezoek legde hij fijntjes uit aan TROS-baas Wibo van de Linde wat er volgens hem allemaal beter kon bij de actualiteitenrubriek. Wibo van de Linde gaf hem kans om daad bij zijn woord te voegen en nam Jaap aan als verslaggever.   

Journalist  

Vanuit zijn eerste job bij TROS ontwikkelt Jaap zichzelf verder als journalist. Hij gaat de populaire talkshow 'Jongbloed & Joosten' presenteren samen met Astrid Joosten. Vervolgens doet hij de overstap naar misdaadprogramma’s. Vanaf 1996 gaat Jaap het programma 'Vermist' maken, wat een groot succes wordt. Jaap richt ook 'Stichting Missing' op, waarmee hij zich inzet om vermiste personen terug te brengen bij hun familie. Verder presenteert Jaap ook nog de actualiteitenrubriek 'EenVandaag', is hij vervangend presentator van 'Opsporing verzocht' en presenteert hij het programma 'Opgelicht?'.   

‘Het Mooiste Meisje van de Klas’  

Op 3 januari 2008 werd de allereerste uitzending van 'Het Mooiste Meisje van de Klas' uitgezonden. Inmiddels gaat Jaap al dertien jaar op zoek naar dat onbereikbare meisje uit de klas op wie alle jongens verliefd waren. Volgende week gaat het nieuwe seizoen van start. Jaap presenteert 'Het Mooiste Meisje van de Klas' al vanaf het begin en daardoor is het programma echt een beetje zijn kindje geworden, vertelt hij. De presentator ziet uitdaging in de diepgang van de gesprekken die hij met de deelnemers van het programma voert. Hierdoor heeft het programma hem de kans gegeven om te groeien als presentator. Dat Jaap goed is in zijn werk blijkt wel: sommige deelnemers vertellen hem hun diepste geheimen. 

'Het Mooiste Meisje van de Klas' is een levensdocument van een echt mens, zoals Jaap dat zelf mooi verwoordt. Er komen regelmatig dramatische gebeurtenissen aan het licht in het programma. Veel van de deelnemers waren ooit het mooiste meisje van de klas, maar uiteindelijk slaat bij hen vaak het noodlot toe. Ze verliezen een geliefde, maken een scheiding mee of worden ziek. De uitzendingen van het televisieprogramma neigen vaak naar het dramatische, "maar in het leven van ieder mens zit drama". Jaap duikt voor dit programma in de levensverhalen van echte mensen en weet dit samen met het team elke keer opnieuw weer prachtig in kaart te brengen voor de kijkers. De deelnemende vrouwen van het programma hebben vaak niet alleen hun schoonheid met elkaar gemeen. "Het zijn vaak echte powerdames, met een sterk en flamboyant karakter".    

Leuke feitjes over Jaap

- Wist je dat Jaap in 2015 heeft deelgenomen aan het realityprogramma 'Expeditie Robinson'? Hij viel als vijfde af.  

- In 2008 werd Jaap benoemd tot Ridder in Orde van Oranje-Nassau  

- Jaap heeft een halfbroer, namelijk Journalist Tom Kleijn! Tom is tegenwoordig één van de gezichten van KRO-NCRV.   

Smoorverliefd 

Inmiddels is Jaap 66 jaar oud en is hij afgelopen augustus met pensioen gegaan. De televisieprogramma’s 'EenVandaag' en 'Opgelicht?' presenteert hij dus inmiddels niet meer, maar hij was nog niet klaar om afscheid te nemen van zijn geliefde programma 'Het Mooiste Meisje van de Klas'. Begrijpelijk, natuurlijk! Hij werkt momenteel als freelance presentator voor het programma, dus gelukkig kunnen we nog even van Jaap genieten op de televisie. Hij is namelijk nog ontzettend fit! Hij sport vijf keer in de week én volgt kickbokslessen met zijn vrouw. Ja, je leest het goed: zijn vrouw! Jaap is in augustus getrouwd. "Zij is de vrouw van mijn leven. Er gaat nooit meer iemand anders komen", vertelt de smoorverliefde presentator aan Koffietijd.