Artikelen

3 x waarom Rutte IV het meest diverse kabinet ooit is

We hebben er bijna 300 dagen op moeten wachten, maar vandaag is het moment eindelijk daar. De beëdiging van het nieuwe kabinet! VVD, D66, CDA en ChristenUnie vormen vanaf nu Rutte IV. Extra leuk feitje: in het nieuwe kabinet zitten meer vrouwen dan ooit. Van de 20 ministers zijn er 10 vrouw.

Politicoloog Liza Mügge praat ons bij over de nieuwe gezichten en de diversiteit van kabinet Rutte IV.

VVD sausje

Want naast de fijne man-vrouw verdeling, is ook de achtergrond van de nieuwe ministers veel diverser. "Voorheen was achtergrond en kleur vooral een linkse hobby. Het waren met name de PvdA en GroenLinks die zich daar sterk voor maakten. Maar de afgelopen twee, drie jaar is er veel activisme voor geweest, wat zich ook als een olievlek over politiek Den Haag heeft verspreid. Een hele positieve beweging! En daar heeft de VVD uiteraard hun eigen sausje overheen gegooid."

3 x opvallende ministers

Dilan Yesilgöz: "Is de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid (VVD) en de eerste met een Turks-Koerdische achtergrond. Er waren al eerder staatssecretarissen van kleur en met een migratieachtergrond, maar in 1903 was dit voor het laatst een minister (Surinaams). Dit zal zorgen voor herstel van vertrouwen en herkenbaarheid in de politiek van de Nederlandse bevolking met een migratieachtergrond. Yesilgöz verpakt haar eigen vluchtverhaal uit Turkije met de ideologie van de VDD in de thema's waar zij zich hard voor wil maken: vrijheden, discriminatie en voordelen.

Sigrid Kaag: "Zij is super belangrijk als eerste vrouw op de plek van minister van Financiën. Wat ik goed aan haar vind, is dat zij zich uitspreekt over vrouwenhaat. Politici worden in hogere mate bedreigd, maar vooral vrouwen worden op basis van hun ideeën én vrouw-zijn beoordeeld. Het blijkt uit internationale onderzoeken dat dit gepaard gaat met verkrachting- en doodsbedreigingen. Voorheen werd er niet over gesproken omdat het beeld van een politicus een witte man is die niet zeurt. Dus als vrouw ga je niet 'klagen' als jij je niet veilig voelt. Dat doet afbreuk aan de geloofswaarheid. Het feit dat Kaag dat wel doet en in het regeerakkoord vastlegt is opvallend en heel sterk."

Karien van Gennip: "Is de nieuwe minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (CDA). Van Gennep was in 2003 nog staatsecretaris Economische Zaken, maar is even weggeweest. Met een brok aan politieke ervaring, maar ook op andere gebieden is zij dus terug. Het interessante aan haar is dat zij als eerste lid van het kabinet met zwangerschapsverlof ging en daar ook actief over communiceerde. Dus ook zij is iemand die gendergelijkheid belangrijk vindt en diversiteit op de kaart zet."

Nieuwe discussies, nieuw beleid

Zo'n divers kabinet heeft volgens Liza uiteindelijk veel invloed op het beleid dat gevoerd gaat worden. Want diversiteit verbetert de kwaliteit van werk, "dus ook in de politiek. Door de verschillende mensen met uiteenlopende achtergronden worden er meer perspectieven ingebracht. En ontstaan er andere discussies die een betere en weloverwogen uitkomst geven."

Als je Nederland vergelijkt met andere landen deden 'we' het politiek gezien niet goed qua gendergelijkheid en vrouwen aan de top. Dus is kabinet Rutte IV volgens de politicoloog een stap in de goede richting. "Het feit dat nu de helft van het kabinet vrouw is, geeft een duidelijk signaal naar de samenleving."