Dieren

Aangespoelde Mola Mola-maanvis binnenkort in Naturalis

Ze is 198 cm lang, 184 cm hoog en weegt grofweg zo'n 400 kilo. We hebben het hier over de aangespoelde Mola Mola maanvis, die op 13 december werd gevonden op Ameland. Het dier zal worden opgezet in Naturalis en dat wordt live gedeeld met alle online museumbezoekers.

Bioloog Auke-Florian is vandaag te gast en vertelt ons de laatste updates over de Mola Mola maanvis.

Te kleine vriezer

De maanvis werd op 13 december gevonden door het ReddingsTeam Zeedieren, en overleed kort daarna. Naturalis wilde haar wel hebben, maar een beest van dat reusachtige formaat past niet in hun vriezer. Het vinden van geschikte vriezerruimte had ook nog wat voeten in de aarde, want met de kerstdagen in het verschiet was veel vriescapaciteit in de regio al verhuurd. De maanvis is dus die dinsdagavond eerst naar Naturalis gebracht, waar medewerkers het dier hebben opgemeten. 

Het zeedier is een bijzonder wezen omdat het zo'n bijzonder lichaam heeft. "De maanvis wordt ook wel de zwemmende kop genoemd. Zijn lichaam is een soort platte schijf met grote ogen erop. Je ziet niet duidelijk waar de staart, het middenstuk of de kop begint of eindigt. Het is gewoon een grote kop die door het water zwemt", vertelt Auke-Florian. 

Zonaanbidder

Je zult denken dat de Engelse vertaling van de vis 'moonfish' zal zijn. Maar nee, daar noemen ze 'm 'sunfish'. En dat is een veel beter passende naam als je het Auke-Florian vraagt. "De vis is namelijk een echte zonaanbidder. Ze duiken heel diep de zee in, op zoek naar kwallen. Maar het is daar superkoud. Dus zodra zijn buik vol met kwallen zit, komt hij weer naar de oppervlakte, als een soort bevroren visstick, om op te warmen. Hij gaat dan op z'n zij liggen en draait zich af en toe om zodat zijn hele lichaam opgewarmd wordt. Zodra hij warm genoeg is, duikt hij weer de diepte in."

Wetenschappelijk onderzoek

Verder onderzoek aan de maanvis zal even moeten wachten tot ze weer ontdooid is. Dat zal dan, net als het opzetwerk en het maken van een 3D-scan, live te volgen zijn in de museumzaal LiveScience, waar Naturalis hun wetenschappelijk werk midden op de museumvloer laten zien. Wanneer dat precies zal zijn, is nog niet bekend. Houd vooral de socialmediakanalen van Naturalis in de gaten voor de laatste updates.

Naturalis wordt al sinds 2006 gesteund door de VriendenLoterij.