Groen

Hoe gasvrij ben jij eigenlijk?

Heel Nederland gasvrij! In 2050 zou dat streven behaald moeten worden en moeten alle Nederlandse huizen van het gas af zijn. De campagne 'Hoe gasvrij ben jij?' die door Natuur & Milieu is gestart, geeft mensen voorlichting over aardgasvrij wonen. Want de komende jaren zal iedereen daar mee te maken krijgen.

Maar hoe ver is Nederland eigenlijk met deze energie transitie? Voor Natuur en Milieu ging Eddy Zoëy op pad en zocht het uit. Eén ding is zeker: "We moeten dit met z'n allen doen."

Geen 'blamegame'

En dat is ook één van de redenen dat Eddy zich hiervoor inzet. Hij vindt het heel belangrijk dat het geen 'blamegame' wordt. "We weten allemaal dat er een transitie plaats moet vinden. Vroeger was het al gauw: 'Ja maar jij hebt een grote auto die rijdt op benzine dus je bent een klootzak'. Zo werkt het niet. Het is iets wat we met z’n allen moeten doen."

Comfort Challenge

Om te testen hoe gasvrij je huis is, is de 'Comfort Challenge' in het leven geroepen. Hierbij zet je voor twee weken je cv-ketel op 50 graden. Veel mensen hebben de ketel standaard op 80 graden staan terwijl dat in veel gevallen niet nodig is. In deze twee weken kun je testen of je je huis al zonder aardgas kan verwarmen. "Als je huis na twee weken comfortabel en warm blijft, is je huis klaar voor een warmtepomp. Als dit niet het geval is, zijn er nog andere stappen nodig om je huis klaar te maken voor de overstap. Zoals bijvoorbeeld isoleren", aldus Eddy.

Natuur en Milieu

Natuur & Milieu gelooft in een duurzame toekomst voor iedereen. Een toekomst waarin we leven, wonen en werken zonder een negatief effect op het klimaat en de natuur. Samen met mensen, bedrijven en overheden werken zij aan oplossingen om dit te bereiken.

Natuur & Milieu jaarlijks wordt ondersteunt door de Nationale Postcode Loterij. De financiële steun van de loterij maakt het mogelijk om verschillende projecten stevig neer te zetten. Hierbij is onder andere te denken aan het lobbywerk voor een effectief Klimaatakkoord en het droomfondsproject: De Rijke Noordzee.