Gezondheid

Last van hoest? Met deze tips kom je ervan af!

We zitten weer in de koudste periode van het jaar: de winter. Dus staan snottebellen, keelpijn en hoesten weer op de agenda. Dat gehoest is vervelend genoeg, maar in deze tijden willen we al hélemaal niet kuchend en proestend over straat lopen. Gezondheidsdeskundige Marcel Brienne heeft tips om daar snel vanaf te komen!

Hoesten in de winter 

De meest voorkomende oorzaken van hoest zijn griep, verkoudheid en nu ook Corona. Deze virussen vallen de luchtwegen aan. Het eerste contact is met de slijmvliezen van bijvoorbeeld je neus en keelholte. Het slijmvlies raakt daardoor geïrriteerd en dat wordt door ons zenuwstelstel opgemerkt. Dat geeft een seintje, waardoor er een hoestreflex wordt ingezet. En je raad het al: je begint te hoesten.    

Ondanks dat we al een poosje afstand moeten houden, is de kans op besmetting toch aanwezig. We zoeken nu veel de warmte op, stoken de kachel, maar houden de ramen dicht. En ook de decembermaand, waarin we door de feestdagen meer mensen hebben gezien, is nog maar net voorbij. Dat zorgt allemaal op een verhoogde kans op besmetting. Toch hebben we klein beetje geluk, want vorig jaar leek het - door al het thuiswerken en afstand houden - mee te vallen met de griep- en verkoudheidsbesmettingen.    

Griep, verkoudheid of corona? 

Begin je met hoesten? Dan is het belangrijk om je eerst te laten testen op Corona. Is dit niet de oorzaak? Dan is het goed om te kijken naar je symptomen, op die manier kunnen we erachter komen of je last hebt van griep of een verkoudheid. Verkoudheid begint meestal met een loopneus, bij griep begin je meteen al te rillen, krijg je koorts en heb je last van hoofd- en spierpijn. Koorts is echt kenmerkend voor griep en kan binnen 12 uur wel oplopen tot 39 graden. Vaak begint je ziekteperiode met keelpijn en gaat dit vervolgens over in droge hoest en vervolgens weer in productieve (slijmoplossende) hoest. Beide types zijn vaak pijnlijk voor je keel.   

Hoesten: hoe kom je ervan af? 

Het werkt in je voordeel om je keel goed te blijven smeren met bijvoorbeeld een kop thee met een scheutje honing. Dit zorgt voor verlichting, net als het zuigen op een snoepje of een waterijsje eten. Veel drinken is sowieso goed, want daarmee wordt het slijm in de luchtwegen verdund. Waardoor het slijm makkelijker op te hoesten is. Extra effectief? Een lepel hoestdrank nemen. De hoestdrank moet dan wel effectief zijn bij keelpijn én passen bij het hoestsoort waar je last van hebt.   

Welk siroop past bij jouw klachten?  

Doordat je door verschillende hoestsoorten heen gaat, kan het moeilijk zijn om te bepalen welk siroop je wanneer nodig hebt. Een product dat je hierbij kan helpen is ‘Daro Alle Hoest Siroop’. Deze siroop is effectief bij alle soorten hoest en keelpijn. Al is het verkoudheid, griep of corona: de oorzaak maakt hiervoor niks uit. Daarnaast is het voor een gezin, dat allemaal in een ander stadium van het virus zitten, extra handig om alles in één te hebben. Lees voor gebruik de bijsluiter.