Artikelen

Rauw: de meest rauwe vorm van rouwen

In de nacht van 11 op 12 mei 2020 veranderde het leven van Marjolein Hartman compleet. Tijdens het surferdrama van 11 mei in Scheveningen zijn vijf jonge surfers om het leven gekomen. Eén van hen was Marjoleins zoon Max. Over het rouwproces en het verlies van haar zoon schreef zij het boek ‘Rauw’.  

Het grote niets  

In de nacht van 12 mei staan er twee politieagenten voor de deur bij Marjolein met het nieuws dat haar zoon Max om het leven is gekomen tijdens het surfen. Waar 11 mei voor Marjolein een goede dag was, was 12 mei voor haar totale verwoesting. “Dan is er het grote niets. Je bent niks meer, er is niks meer en alles is kapot” aldus Marjolein over het ontvangen van dit verschrikkelijke nieuws.  

De fase daarna is vreselijk. Marjolein voelt zich onbegrepen en alleen. Met hulp van mensen om haar heen en kracht die ze krijgt van haar dochter worstelt Marjolein zich door het rouwproces heen. “Ik moest voelen en weten dat ik het waard was om te blijven” aldus Marjolein. Tijdens het rouwproces begint Marjolein met het schrijven van brieven, om het verdriet van zich af te schrijven.  

Rauw 

Het boek ‘Rauw’ begon als een bezigheidstherapie: “Ik heb allerlei nutteloze klusjes gedaan. Ik heb Max zijn kleding gewassen en gestreken. Dat leek toen heel zinvol. Uiteindelijk heb ik besloten brieven aan Ivy te schrijven over haar broer en mezelf.” Marjolein is naast moeder van Max ook moeder van dochter Ivy. Ivy is een stuk jonger dan Max en Marjolein wilde dat Ivy zich haar broer goed zou herinneren. Maar ook dat wanneer ze vragen zou hebben, Marjolein alle antwoorden nog wist. De brief aan Ivy werd uiteindelijk het begin van het boek ‘Rauw’.  

Rauwe vorm van rouwen 

De boodschap van het boek gaat niet over de dood van Marjolein haar zoon, maar over een vorm van pijn waar je geen voorstellingsvermogen van hebt. De titel van het boek verwijst naar de manier waarop het geschreven is. Het boek is in het moment zelf geschreven waarbij er geen relativeringsvermogen komt kijken. Maar het verwijst ook naar het rouwproces, want dit rouwproces is misschien wel de meest rauwe vorm van rouwen. “Er is niks moois, schattigs en zachts aan. Het is alleen vies, smerig, grauw, gruwelijk en rauw”, aldus Marjolein. In tegenstelling tot andere boeken over rouwen, is er niks moois of positiefs aan het boek van Marjolein: “Ik miste dat hele rauwe van het begin, waar je alle kanten op vliegt en geen idee hebt.” Marjolein hoopt met het boek een kleine verandering te maken en ouders die een kind hebben verloren – of nog gaan verliezen – een extra steuntje te geven. Ook wil zij het taboe rondom het verliezen van een kind doorbreken en dat mensen na het lezen het gesprek over de dood aan kunnen gaan.  

Wil je het boek zelf lezen? Het boek ‘Rauw’ is vanaf vandaag verkrijgbaar. Koop het boek hier