Artikelen

Wie verraadde Anne Frank?

Dankzij Anne Frank haar dagboek werd haar verhaal wereldberoemd. Ruim 75 jaar later wordt haar verhaal dat zich tijdens de Tweede Wereldoorlog afspeelt nog steeds verteld. Maar er bleef al deze tijd één vraag onbeantwoord: wie verraadde Anne Frank?

Het onderzoek naar de verrader

Afgelopen maandag verscheen wereldwijd het boek ‘Het verraad van Anne Frank’. Een boek over het onderzoek naar de vermoedelijke verraders van Anne Frank. Zes jaar lang is er onderzoek gedaan door een internationaal coldcaseteam naar de inval op het Achterhuis van Anne Frank. Het coldcaseteam wijst één persoon aan die mogelijk de verrader van Anne Frank - en van zeven andere onderduikers - is: de Joodse notaris Arnold van den Bergh.

Eén van de bewijzen die de onderzoekers aanvoeren is een anoniem briefje van Vader Otto Frank. Hij zou dit briefje kort na de oorlog hebben ontvangen. Daarin stond dat deze notaris de schuilplaats van de familie Frank had gedeeld met de Duitsers. Hij deed dit met meerdere adressen. Een kopie van dit briefje is door onderzoekers gevonden in het familiearchief van een politieagent. De onderzoekers denken dat Arnold van den Bergh als prominent lid van de Joodse Raad beschikte over alle onderduikadressen. Omdat hij zelf gedeporteerd dreigde te worden zou hij deze informatie door hebben gegeven aan de nazi’s om zo zijn eigen gezin te redden. 

Het verraad van Anne Frank

De bevindingen van het onderzoek zijn allemaal te lezen in het boek ‘Het verraad van Anne Frank’ van de Canadese schrijfster Rosemary Sullivan. Rosemary Sullivan beschrijft het jarenlange onderzoek, waarvoor de Nederlandse filmmaker Thijs Bayen het idee bedacht. Hij is de initiator van het coldcaseteam en kwam op het idee toen hij op een middag langs het Anne Frank huis liep.

Toch moet benadrukt worden dat het hier nog steeds niet om harde feiten gaat. Het onderzoek van het coldcaseteam geeft aan dat de conclusie is dat hun bevindingen heel aannemelijk zijn (zo'n 85%). Dit is ook de reden waarom de Anne Frank Stichting aangeeft dat belangrijke puzzelstukken nog ontbreken. De stichting is onder de indruk van het onderzoek, maar heeft nog vragen. Welke vragen dit zijn lees je op de website van de stichting. 

Anne Frank Stichting

In samenwerking met Otto Frank is op 3 mei 1957 de Anne Frank Stichting opgericht. De stichting beheert de onderduikplek van Anne Frank in Amsterdam. Zo kan Anne haar levensverhaal wereldwijd onder de aandacht gebracht worden. In zowel het museum als daarbuiten met onder andere het beheren van de Anne Frank collectie, educatief materiaal te ontwikkelen en onderzoek te doen.  

Sinds 2006 wordt de Anne Frank Stichting ondersteund door de Vriendenloterij.