Entertainment

Popsterren worden nooit oud, maar Cesar wel!

Cesar Zuiderwijk scoorde met de band Golden Earring jarenlang de ene na de andere wereldhit. Nu gebruikt hij zijn podiumervaring als jurylid in het nieuwe programma The Tribute - Battle of the Bands. Laten we beginnen bij het begin:

Een carrière waar je u tegen zegt

Cesar begint op zijn elfde met gitaarspelen. Nadat zijn vader overlijdt stapt hij over op de drums. Dit was voor hem de beste manier om zijn opgekropte agressie te botvieren. Hij drumt achtereenvolgens bij een schoolbandje, bij The Ladybirds, bij Hu & The Hilltops en bij Livin' Blues.  

In 1970 wordt hij door Golden Earring gevraagd als opvolger van Sieb Warner. Cesar blijkt muzikaal en sociaal de perfecte toevoeging te zijn aan het drietal George Kooymans, Barry Hay en Rinus Gerritsen. Cesar staat al snel bekend om zijn steeds langer wordende drumsolo's, die hij afsluit door zichzelf over zijn drumstel heen te lanceren. 

In 1985 richt Cesar samen met bassist Rinus Gerritsen de Haagse muziekwinkel Rock Palace op. De winkel in de Torenstraat wordt een ontmoetingsplek voor Haagse muzikanten. Daarnaast is Cesar ook actief als docent. 

Cesar is duidelijk iemand die niet graag stil zit. Zo zijn er nog vele andere bands en theatervoorstellingen waar hij aan meewerkt. Zo ook tijdens het rustjaar van de Earring in 2000 wanneer hij op tournee gaat met Percossa. Het theaterprogramma Alle gekheid met een stokje dat bestaat uit sketches, drumescapades en anekdotes, is een onverwacht succes! 

50 jaar Golden Earring

De Golden Earring heeft samen 50 jaar opgetreden. Nu is er door de diagnose ALS van collega George Kooymans plotseling een einde gekomen aan die tijd.

Cesar vertelt ons dat het een abrupt einde was van de band. Iets waar ze nog niet eerder over na hadden gedacht. Toch waren alle bandleden het er mee eens dat als er iemand wegvalt ze niet meer verder wilden. "Je moet er niet aan denken een band te worden die maar door blijft gaan"

Natuurlijk kijkt Cesar wel op een mooie tijd terug. Voor hem waren de laatste jaren toen alle druk van de ketel was het meest bijzonder. Ze speelden in het theater en sliepen in hun eigen bed. Als je dat tegen een buitenlandse groep zegt dan zijn ze jaloers op je. "Op een bepaald moment is dit natuurlijk ook gewoon je werk."

The Tribute - Battle of the Bands

One Night of Queen, The Stolling Rones en Amy’s House. Stuk voor stuk populaire tributebands: bands die als een soort eerbetoon proberen om de hits van hun favoriete band tot in de perfectie na te spelen. In de nieuwe muziekcompetitie The Tribute – Battle of the Bands nemen tributebands het tegen elkaar op. Wie komt het meest in de buurt van het origineel? En wie krijgt met hetzelfde gemak de fans op de banken?

Natuurlijk kon Cesar niet missen in de jury. Wij vroegen hem: Wanneer ben je volgens jou een goede tribute band?

"Het klinkt als een inkoppertje maar klinken zoals het origineel. En daar zit hem nou net het lastige. Hoe doe je dat geloofwaardig? Als ik mijn ogen dicht doe, dan wil ik gewoon die band of act horen waar ik voor kom. Benader het zo goed mogelijk. En dat is bij de een band lastiger dan bij de andere. het niveau van de show was erg hoog en dat is echt een prestatie, want sommige spelen pas twee of drie jaar samen. En die hebben in deze tijd dus nauwelijks de kans gekregen om live te spelen. En dan goed klinken is heel knap."

Popsterren worden nooit oud

Maar Cesar wel. Hij is ondertussen al 73 jaar oud en heeft nog veel energie. Hoe hij dat doet? Dat is volgens hem heel simpel: Blijf dingen ondernemen. Zo heeft hij in 2019, voordat hij wist van de ziekte van George, nog een band opgericht; De Slopers. Vrienden die lol maken en muziek spelen.