Gezondheid

Anders kijken naar het leven met dementie

Dat is de missie van Teun Toebes. Een 22-jarige zorgvernieuwer die als missie heeft om de wereld van mensen met dementie te verbeteren. Hij schreef het boek ‘VerpleegThuis’, waarmee hij op nummer 1 debuteerde in de bestsellerlijst. En nu breidt Teun zijn missie uit naar de theaters van Nederland.

Wonen in een verpleeghuis

Als afgestudeerd verpleegkundige in de geriatrie weet Teun als geen ander dat het leven een nachtmerrie kan zijn als je last krijgt van dementie. Daarom wil hij ervaren hoe mensen met dementie leven in ons land. En om dit doel te bereiken gaat hij ver. Heel ver. Meer dan een jaar geleden besloot hij zich permanent te vestigen op de gesloten afdeling van verpleeghuis Voorhoeve in Utrecht.   

In het verpleeghuis ervaart hij hoe je toch onderdeel van elkaars wereld kunt uitmaken als er dementie in het spel is. Ook komt hij er daar achter hoe hij later zelf zijn leven wil inrichten als het zover is. Voor hem is er één ding duidelijk: “Nu is het een verpleeghuis, maar we moeten het een verpleegTHUIS maken”. Het leven in een verpleeghuis is voor Teun een leerzame ervaring. Zo schrijft hij in zijn boek: “Samen met hen (de bewoners) beleef ik voor mijn gevoel de kern van het menselijk bestaan.” Teun wil in het verpleeghuis niet alleen ervaren hoe de zorg voor mensen met dementie verbeterd kan worden. Hij wil voorál laten zien dat wij als maatschappij ons beeld van dementie moeten aanpassen.   

De cijfers liegen niet

Dat aandacht voor en onderzoek naar dementie urgenter is dan ooit mag duidelijk zijn. De cijfers liegen er niet om: 1 op de 5 mensen krijgt dementie en onder vrouwen is dat zelfs 1 op de 3. Daarmee is dementie volksziekte nummer 1, met dodelijke afloop. Bij vrouwen is het zelfs doodsoorzaak nummer 1, nog ver boven andere ziektes als hartfalen en borstkanker. Uit onderzoek van Alzheimer Nederland onder een breed publiek blijkt dat mensen zich daar onvoldoende van bewust zijn.   

Het theater in

De bewustwording over dementie wordt hopelijk een stukje groter dankzij Teun. Want na het schrijven van zijn boek gaat hij nu de theaters in. Aan de hand van grappige, verdrietige en vrolijke anekdotes zal hij de toeschouwers op een bevlogen manier meenemen in een wereld die zij dachten te kennen, maar nooit eerder zo zagen. Omdat het doel is dat mensen geholpen worden bij het ‘Nieuwe Denken’ – het anders denken over dementie – is de show interactief.   

"Het zijn uitingen van de ziekte"

Teun is een man met een missie die op zijn eigen en moderne manier bijdraagt aan de dementiezorg. En hij vindt het belangrijk anderen daarin mee te nemen. “Het kan knetterhard en confronterend zijn om te zien hoe mensen achteruitgaan en lijden, maar dat zijn uitingen van de ziekte, geen tekortkomingen van henzelf”.