Artikelen

Nienke woonde in de gesloten jeugdzorg: 'Geen plek voor kinderen'

Nienke is pas 18 jaar, maar heeft helaas al veel naars meegemaakt in haar leven. Onder het mom van zelfbescherming werd ze op haar veertiende bij de gesloten jeugdzorg geplaatst. Maar daar werden haar problemen alleen nog maar erger. Omdat het bijna de 'Week van het Vergeten Kind' is, doet ze vandaag haar verhaal bij Koffietijd.

Van 28 januari tot en met 4 februari is het de 'Week van het Vergeten Kind'. In deze jaarlijke campagne, komt de stichting op voor duizenden kinderen in Nederland die het thuis moeilijk hebben. Dit jaar staat de week geheel in het thema van: de gesloten jeugdzorg en de onveilige sfeer in deze instellingen. Daarom doet Nienke vandaag haar verhaal. En vertelt wat deze instelling zo onveilig maakt voor kinderen.

Schaf het af

Want als iemand weet hoe het leven daar is, is Nienke het wel. Van haar veertiende tot haar zeventiende heeft ze gewoond in de gesloten jeugdzorg. En die optie moet volgens Nienke verboden worden. "Het is geen plek voor kinderen. De deur wordt op slot gedaan door de leiding, je kunt niet naar buiten, er zijn isoleercellen, je hebt geen eigen sleutel van je kamer of de wc. Schaf het alsjeblieft af. Niemand wordt er goed geholpen. Op veel gesloten jeugdzorglocaties krijgt je ook geen therapie. Vind je het gek dat kinderen zich er boos, verdrietig en onmachtig door voelen?"

Experience Experts

Nienke maakt onderdeel uit van de ExPex (Experience Experts) van het Vergeten Kind. ExPex's zijn getrainde jongeren die zelf ervaring hebben in de jeugdhulp en zich inzetten als maatje van jongeren en/of adviseur van instellingen en overheden. Samen met actrice en ambassadeur van het Vergeten Kind, Saar Koningsberger, was ze te gast over de nieuwe campagne van de Week van het Vergeten Kind. Bekijk het volledige fragment onder dit artikel.

'Gewoon' kind zijn

Het Vergeten Kind komt op voor duizenden kinderen in Nederland die het moeilijk hebben, omdat er thuis veel problemen zijn. Soms is de situatie zo ernstig dat ze niet meer bij hun ouders wonen. Het doel van de stichting is dat deze kinderen er niet alleen voor staan, zich gehoord en gezien voelen, op een veilige en stabiele plek wonen en zich positief kunnen ontwikkelen. Mede dankzij de bijdrage van de Nationale Postcode Loterij kan Het Vergeten Kind zich richten op het ontwikkelen van impactvolle programma’s die ervoor zorgen dat kwetsbare kinderen even 'gewoon' kind kunnen zijn.