Cultuur

Sporten tussen wereldberoemde schilderijen 

Afgelopen woensdag hadden we het al over ‘Theater Kapsalon’ bij Koffietijd. Theaters werden door heel het land omgetoverd tot kapsalon, nagelsalons en massagepraktijken. Haren werden geknipt, nagels gelakt en er werd gemasseerd onder het genot van voorstellingen en optredens. Dit om aandacht te vragen voor de versoepelingen die in de cultuursector nog steeds uitblijven. Ook musea deden mee. Tientallen musea door heel het land openden hun deuren voor een sportlesje tussen wereldberoemde schilderijen.  

De Museum Gym

De musea in Nederland behoren tot de veiligste bezoeklocaties tijdens de coronacrisis. Afgelopen jaar is er in geen één museum een brandhaard ontstaan. Daarom vindt de Museumvereniging dat musea, net als andere doorstroomlocaties zoals winkels, weer bezoek mogen ontvangen. Met de ludieke actie ‘De Museum Gym’ openden afgelopen woensdag verschillende musea hun deuren voor een mentale booster. Fysieke gezondheid is belangrijk, maar mentale gezondheid ook. En de cultuursector kan daaraan bijdragen. Met de vreedzame en ludieke protestactie deed ook het Frans Hals Museum mee.  

Workout tussen de schutterstukken 

Afgelopen woensdag opende ook het Frans Hals Museum even zijn deuren. Samen met instructeur Suzanne Betlem bood het museum Trojan Workouts aan. Deze workouts vonden allemaal plaats tussen de wereldberoemde schutterstukken van Frans Hals in de schutterszaal. Sport en cultuur zijn belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van mensen. Daarom werden zowel het museum als instructeur Suzanne enorm enthousiast van de ludieke actie.  

Frans Hals Museum 

Het Frans Hals Museum is het museum voor moderne en hedendaagse kunst in Haarlem. Het museum beschikt over collecties van Haarlemse meesters uit de Gouden Eeuw. Waaronder de grootste verzameling ter wereld van de schilderijen van Frans Hals.  

Online talkshow 'ANNEX'

Ter ere van het afscheid van Ann Demeester kan iedereen online live meekijken met deze talkshow over het kunstmuseum en de stad vol talks, performances en optredens. Nu musea tot minstens 25 januari gesloten blijven wegens de verlengde lockdown, is de discussie over de betekenis van musea voor de maatschappij actueler dan ooit. De online talkshow ANNEX is op 27 januari vanaf 14 uur live te volgen via www.franshalsmuseum.nl/annex

Het Frans Hals Museum wordt sinds 2008 gesteund door de VriendenLoterij.  

Bron foto: Rebecca Fernitel

*De foto is niet in het Frans Hals Museum genomen