Artikelen

Hoe UNICEF Aruba en Curaçao helpt kinderen te beschermen

Ook op Aruba en Curacao komt kindermishandeling voor. De coronapandemie heeft dit probleem verergerd. Daarom hebben de regeringen van deze Caraïbische eilanden UNICEF Nederland gevraagd om hen te helpen bij het versterken van hun kinderbeschermingssysteem.

In Koffietijd zijn Sasja Bökkerink, hoofd Pleitbezorging en Programma’s bij UNICEF en ervaringsdeskundige en storyteller Archell Thompson te gast bij Koffietijd. Samen schuiven ze aan om te vertellen over wat er wordt gedaan om kinderen beter te beschermen.

Beschermingscode

Een aantal jaar geleden is iets vreselijks gebeurd op Aruba. Twee kleuters kwamen toen om het leven door huiselijk geweld. "Op dat moment zei de regering: 'Dit nooit meer,' en is direct aan de slag gegaan om hun systeem te versterken. Wij zijn toen gestart met het opzetten van een beschermingscode op Aruba. Curaçao zag dit en gaf vervolgens aan dit ook te willen. Nu ondersteunen wij hen bij dit proces", vertelt Sasja.

Archell is helaas ervaringsdeskundige. Hij heeft altijd het idee gehad dat hij hier later iets tegen wilde doen. En dat deed hij. Want Archell is momenteel storyteller en maakt schaamte en taboeonderwerpen bespreekbaar. "Ik vertel mijn eigen verhaal met humor, maar ook met de serieuze kant. Ik breng het op die manier zodat het publiek zich veilig voelt om erover te praten. Er moet wel altijd nazorg zijn voor deze mensen", aldus de storyteller. 

Sasja en Archell zetten zich samen in voor dit doel. UNICEF Nederland wordt gesteund door de Nationale Postcodeloterij. Zij hebben UNICEF Nederland (en Aruba en Curaçao) heel blij gemaakt met een mooie bijdrage van 2,3 miljoen euro. "Hiermee kunnen we tienduizend kinderen betere bescherming bieden op Aruba en Curaçao en daar zijn we enorm blij mee", vertelt Sasja.

Het doel

Per eiland willen UNICEF Nederland de volgende resultaten bereiken:

1. Stimuleren van een veilige thuisomgeving

2. Samenwerken voor kinderbescherming

3. Jeugdparticipatie voor een betere toekomst

4. Systeemverandering: borging, samenwerking en kennisdeling 58.000 kinderen profiteren van dit project