Vrije tijd

Zwemmen in de kou: waarom zou je dat doen?

Jezelf onder dompelen in een ijskoud bad of het hele jaar door zwemmen in open water: velen halen hier hun geluk uit. Want naast dat het goed is voor je hoofd en je lichaam, creëert het volgens wetenschapsjournalist Jim Jansen ook saamhorigheid. Heb jij het zwemvirus al te pakken?

Samen Jim, die ook het boek 'Zwemmersgeluk' schreef, duiken we in de wereld van het buitenzwemmen. En ook onze Patrick gaat een poging wagen. Want hij staat, samen met Claudia Straatmans - die ook laaiend enthousiast is over buitenzwemmen -, live bij De Mirandabad in Amsterdam. 

Onbegrenste vrijheid

Het is 3 graden buiten, het liefst doe je een dikke jas aan, een sjaal om en een muts op. Toch zijn er veel mensen die ervoor kiezen om klappertandend, met een wetsuit aan, gewoon het open water of een zwembad in te duiken. Maar waarom zou je dat in vredesnaam doen? Jim begrijpt dat het niet aantrekkelijk klinkt. "Maar je voelt je écht beter na zo'n zwemtocht. Je maakt je hoofd echt leeg, je kunt goed ontspannen. Je voelt een onbegrenste vrijheid. En het leukste: iedereen kan het."

'Ik ben gekke henkie niet'

Zwemmen in de kou is op dit moment echt een trend. Menig BN'ers doen mee en zijn groots fan. De trend duurt nu zo'n twee jaar, net als de coronapandemie. "Het buitenzwemmen is begonnen in de eerste lockdown. Toen je echt niks kon doen, zijn mensen gaan opzoeken wat wél kon. En wat je natuurlijk altijd zelfstandig kunt doen: zwembroek aan, boei om je middel, bril op en gaan", vertelt Jim. Ook onze Claudia is enthousiast. "Eerst zei ik: 'Ik ben gekke henkie niet', maar na één keer proberen was ik meteen om." Wordt Patrick net zo'n fanatieke zwemmer als Claudia en Jim? Bekijk het fragment hieronder!