Groen

Ga aan de gang met het moestuin stappenplan!

Heel voorzichtig staan de eerste bloemen in bloei en komt de tuin weer tot leven. Hoe lekker zou het zijn om komende seizoenen verse groenten of fruit, rechtstreeks uit je eigen tuin te plukken? Dit is namelijk hét moment om een eigen moestuin te starten.

Ruim 40 procent van de Koffietijd-kijkers gaf aan dat zij dit jaar een moestuin willen beginnen. Daarom is onze moestuinexpert Floor Korte, van Floorsmoestuin.nl, bij ons. Zij heeft speciaal voor de kijkers een moestuin stappenplan gemaakt.   

Moestuin stappenplan

  1. Bedenk eerst voor jezelf wat je graag zou willen verbouwen in de moestuin. Wat vind je lekker om te eten? Verbouw ook alleen maar wat je lekker vindt, daar word je natuurlijk een stuk blijer van. Schrijf dit allemaal op voor jezelf.
  2. Dan gaan we op zoek naar een plek in de tuin of op het balkon waar er zeker zes uur zon staat per dag. Bekijk goed hoe de zon draait en houd rekening met eventueel grote bomen die schaduw kunnen geven.
  3. Bekijk op deze plek ook de bodem. Dat is een van de belangrijkste onderdelen, want hier moeten je groenten natuurlijk op gaan groeien. Twijfel je of is het puur zand zonder leven en beestjes? Dan kun je het best de bodem verbeteren. Hiervoor meng je tweederde tuinaarde met éénderde compost erdoorheen voor extra voeding. Voor het gemak kun je ook moestuingrond kiezen.
  4. Nu aan de slag! Begin vooral klein. Acht m2 is meer dan genoeg om te proberen. Meet het stuk op waar je de moestuin wil starten en maak hier een tekeningetje van. Het beste is om dit op schaal te doen. Zo weet je zeker dat alles uiteindelijk ook past. Bijvoorbeeld: 1 cm is 50 cm in werkelijkheid.
  5. Hierna kun je het lijstje dat je graag in de tuin wilt laten groeien verdelen in de moestuin. Houd wel rekening met de plantafstand van de planten als ze volwassen zijn. Al deze informatie staat op de achterkant van het zadenzakje.