Gezin

Nederland samen in actie voor Oekraïne

Nederland komt massaal in actie voor Giro555. De benefietactie voor Oekraïne heeft al 21,4 miljoen geld opgehaald. Dit werd bekendgemaakt bij de start van de landelijke actiedag op radio en tv: ‘Samen in Actie voor Oekraïne.’ Op tien radiozenders en op sociale media wordt een speciale radio-uitzending ‘Radio555’ uitgezonden. Ook is er om 20.30 uur een gezamenlijk tv-programma op verschillende tv-kanalen. Het doel is om zoveel mogelijk geld op te halen voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.

Nederland in actie

De afgelopen tijd kwam Nederland al massaal in actie voor Giro555. Het gironummer werd een week geleden, namens elf samenwerkende hulporganisaties, geopend voor hulp aan Oekraïne na de inval van Rusland. In amper 5 dagen tijd werd er al meer dan 16 miljoen euro gedoneerd. Daarnaast waren er afgelopen week al veel acties op de been door heel het land. Goederen werden verzameld, sponsoracties zoals benefietconcerten werden georganiseerd en er werden koekjes gebakken om te verkopen. Hiermee begon de speciale actiedag al met 21,4 miljoen euro voor Giro555. Met de opbrengsten bieden de hulporganisaties noodhulp als onderdak, medische zorg en schoon drinkwater aan getroffen Oekraïners.  

Radio555

In het donker om 06.00 uur begon de speciale radio-uitzending, die te beluisteren is op tien verschillende radiozenders en op sociale media. Tot negen uur vanavond wordt de uitzending door dj’s van verschillende stations gepresenteerd. Radio555 is een samenwerking van NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 5, Qmusic, 100%NL, Radio538, Radio10, Radio Veronica, SLAM! en Sublime. De hele dag worden plaatjes gedraaid, gebeld, gepraat over de situatie, maar kan er ook muziek aangevraagd worden. In ruil voor een donatie kan je jouw favoriete plaat doorgeven.  

Tv-programma ‘Samen in Actie voor Oekraïne’

De actiedag bereikt vanavond een hoogtepunt met een speciaal tv-programma ‘Samen in Actie voor Oekraïne’. Dit wordt uitgezonden op NPO1, RTL4 en SBS6. Van 20.30 uur tot 23.00 uur is het programma te zien. Tijdens de tv-actie kunnen mensen inbellen om geld te doneren en worden er diverse acties laten zien. Chantal Janzen en Rob Kemps zullen de uitzending presenteren, maar ook doen Jeroen Pauw en Eva Jinek mee. Pauw en Jinek zullen studiogasten aan tafel ontvangen en schakelen naar allerlei mensen die in het land staan bij acties.

Dit alles wordt vanuit het landelijke actiecentrum van Giro555 gedaan, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Hier doet Dionne Stax verslag, samen met Britt Dekker. In het actiecentrum in Hilversum is een ‘digital lounge’ ingericht, waar de hele dag verslag gedaan wordt van wat er op sociale media gebeurt. Op deze speciale dag komt ook bekend Nederland in actie.

Menig BN’er zit in het belpanel, waar je de hele dag naartoe kan bellen. Via de telefoon kan je een donatie doen. Wie weet krijg je tijdens je belletje wel Nathascha Froger, Martien Meiland of onze eigen Pernille LaLau aan de telefoon. Dit alles om extra geld in te zamelen voor de slachtoffers.

Oekraïne in nood

Op 24 februari escaleerde de situatie in Oekraïne toen Rusland hun land binnenviel. Binnen een paar dagen tijd zijn er al honderden doden en gewonden gevallen en sloegen er duizenden Oekraïners op de vlucht. De schade is groot. Er is behoefte aan directe noodhulp zoals onderdak, medische zorg, psychologische hulp en schoon drinkwater. Het ingezamelde geld kan de Oekraïners voorzien van levensreddende noodhulp.